Правителството ще освободи утре от длъжност председателя на Държавна агенция "Архиви" Мартин Иванов, съобщи електронното издание на в. „Дневник".
Очаква се той да бъде освободен от длъжност на днешното заседание на Министерския съвет.

На негово място ще назначи Иван Комитски.

Иванов научи от медиите за подготвяното му уволнение. Той заяви пред "Дневник", че досега никой от управляващите не е говорил с него по този въпрос и не знае и кой ще го наследи на поста.

Мартин Иванов стана председател на агенцията през март 2011 г. Под негово ръководство започна дигитализацията на архивите, бяха обявени в интернет част от протоколите и решенията на Политбюро на ЦК на БКП, както и полицейското досие на Тодор Живков от преди 1944 г., бяха публикувани и имената на загиналите военнослужещи в Балканските войни (1912-1913 г.). Негова е и идеята за Музей на комунизма.

Иванов е защитил докторат по история и вече 15 години се занимава със стопанската и социалната история на българите през 19-20 век. Има над 100 научни публикации, сред които са: "Реформаторство без реформи: Политическата икономия на българския комунизъм", "История на външния държавен дълг на България", "Бизнес елитите на България", "Мрежовият капитализъм. Българска търговска банка и нейните сродни дружества".

Преди да оглави агенцията, в продължение на 12 години Иванов е работил в Института за исторически изследвания при БАН, където ще се върне и сега. Специализирал е в Кейбридж, Единбург и в Националния университет на Ирландия.

Според биографичната справка, разпратена он правителствената пресслужба, новият шеф на архивите Иван Комитски е завършил Историческия факултет на СУ "Св. Климент Охридски" и има втора специалност по философия.
Професионалната си кариера е започнал като специалист в Централния държавен исторически архив при Главно управление на архивите към Министерския съвет.
От 1988 г. до 2008 г. работи към архивите на МВР, където преминава всички йерархически стъпала от специалист до директор на дирекция "Информация и архив". През 2008-2009 г. оглавява същата дирекция, но в ДАНС, откъдето е пенсиониран по времето на Цветлин Йовчев.

Бившият шеф на службите за сигурност Атанас Атанасов коментира във Фейсбук смяната на директора на архивите, като определи кадровата промяна като симптом за реставрация на  апарата на бившата Държавна сигурност.   .

„Назначават Иван Комитски за шеф на държавна агенция "Архиви"!!! Реставрацията на апарата на Държавна сигурност върви с пълна сила по време на ваканцуването. Да назначиш на върха на архивите офицер от 3-ти самостоятелен отдел на ДС и /NB/ протеже на видния началник на този отдел - ген. Нанка Серкеджиева е архинаглост.
Позволявам си да припомня! Според наставлението на Политбюро на ЦК на БКП за работата на ПГУ-ДС - "за офицери в ДС да се назначават синове и дъщери на българския народ БЕЗПРЕДЕЛНО верни на Българската комунистическа партия и дружбата със Съветския съюз". - гласи статусът на Атанас Атанасов в социалната мрежа.