Съхранената памет за силата на човешкия дух е победа над насилието, заяви председателят на 43-то народно събрание Цецка Цачева на остров Персин (Белене), където е имало лагер по време на комунистическия режим у нас .

"Избираме да помним престъпленията и политическото насилие, за да не ги допуснем никога повече, избираме върховенството на закона пред политическото насилие във всичките му форми", каза Цачева пред участниците в Националното поклонение в памет на жертвите на тоталитаризма, което се състоя днес на остров Персин (Белене).

"Избираме да съхраним паметта на загиналите и да предадем почитта си към тях на следващите поколения като опора на демокрацията и защитата на човешкото достойнство и права", допълни Цачева. "От този наш избор зависи как ще продължим да изграждаме нашата национална общност - чрез колективна и гузна забрава или като пълноценна и достойна общност на паметта", каза тя.

"Нека заедно преминем по мостовете между поколенията, нека пренесем с нас вярата и достойнството, които са ни така необходими в днешния ден", призова Цачева.

Това място е било замислено като лаборатория за смазване на личността, като зловещо оръжие срещу представителите на опозицията и заплаха срещу всеки, който би се противопоставил на тоталитарния режим, припомни Цачева и призова "да не допуснем никога повече българи да се превърнат в жертви на политическо насилие".

Възпоменанието премина под наслов "Мост между поколенията" на мястото, където е бил концентрационният лагер "ТВО - Белене" на острова. Президентът Росен Плевнелиев изпрати поздравителен адрес.

На събитието присъстваха военният министър Николай Ненчев, депутати, представители на политически партии и организации. Младежи от Белене изпълниха драматизация, чрез която пресъздадоха моменти от историята на лагера и живота на репресираните.

Присъстващите разгледаха една от сградите, превърната в музейна експозиция и изложба.   Председателят на парламента, гостите на церемонията и много граждани, много от тях наследници на репресирани, положиха цветя на признателност пред паметната плоча на Втори обект. Церемонията завърши с изпълнение на химна на Република България.