Добро и разумно. Така окачестви решението на парламента след неколкочасови дебати да бъде прието предложението, входирано от "Продължаваме промяната" за предоставяне на "военно-техническа", а не само "техническа" (както бе записано в първоначалния вариант на текста) помощ за Украйна, депутатът от БСП Александър Симов.

В предложението, прието от народните избраници, обаче не става дума за директно изпращане за нападателно въоръжение, а за ремонт на украинска военна техника в българските оръжейни заводи, както и продължаване на предоставянето на хуманитарна помощ.

"Днес българският парламент прие едно добро и разумно решение. Решение, което продължава техническата, хуманитарна, финансовата помощ към Украйна, към бежанците от Украйна, решение, което гарантира политическата подкрепа за Украйна за членство в ЕС", каза Симов.

Над четири часа препирни: Изпращаме помощ на Украйна, но не и оръжие

Над четири часа препирни: Изпращаме помощ на Украйна, но не и оръжие

След редакция на редактираните вече предложения

И подчерта - най-важното за БСП било, че това решение гарантира, че няма да се изпраща оръжие. "Заради това искам да благодаря лично на премиера Кирил Петков, на коалиционните ни партньори, че успяхме в процес на дискусия да постигнем такова решение. Искам да благодаря и на опозицията, която, изненадващо на нас, подкрепи това решение. Това показва, че това решение е добро, това рядко се случва в българския парламент."

Симов е категоричен - не било лицемерно от страна на партията му да подкрепи ремонт на украинска военна техника. "Няма никакво лицемерие тук. Най-важното, което е в нашата позиция - нито един патрон за Украйна, никакво оръжие за Украйна. С решението, което одобрихме днес, това няма да се случи. Оттук нататък ще слушаме всякакви интерпретации."

БСП напуска коалицията, ако МС изнесе оръжие за Украйна

БСП напуска коалицията, ако МС изнесе оръжие за Украйна

Предлага в актуализацията на бюджета да се включат допълнителни 100 млн. лв.