В сряда се очаква да се проведе първият голям дебат от предизборната кампания. След като миналата седмица лидерите на първите две политически партии влязоха задочно отново в спор кой е по-мъж сред мъжете, беше обявено, че първият такъв дебат ще се състои организиран от Нова телевизия тази сряда.

Последваха преговори за това какъв точно да е форматът на дебата, като от прессъобщението, изпратено от централата на ГЕРБ не става напълно ясно сблъсъкът между лидерите ли ще е или в дебата ще участват и екипите.

24 часа съобщи, че централите на двете партии са се договори вече. Първият сблъсък ще продължи 90 минути на неутрален терен - в НДК.

Смята се, че БНТ ще предостави картина на всички желаещи телевизии.

От централата на БСП обаче подчертават, че БСП настоява за лидерски дебат между Корнелия Нинова и Бойко Борисов и отделен такъв между екипите.

Борисов прие хвърлената ръкавица от Нинова

Борисов прие хвърлената ръкавица от Нинова

Борисов ще участва заедно с екипа си

От БСП заявяват, че са готови да участват в дебати.

Предлагат обаче да бъдат в два отделни формата:

1. Лидерски - между Корнелия Нинова и Бойко Борисов

2. Експертен между двата екипа, изготвяли програмите.

За нас формат лидери, заедно с екипи, не е приемлив. Лидерският дебат очертава визията за развитието на страната и всеки поема политическа отговорност. Така се прави в цял свят. Експертите не носят политическа отговорност, коментират от БСП.

3. От уважение към всички медии, които считаме за равнопоставени, бихме искали дебатът да е на неутрална територия и да се излъчва от всяка от тях, която пожелае.

Малко по-късно от ГЕРБ изпратиха съобщение, в което заявяват, че ще се съобразят с формата за дебат, предложен от социалистите.

Разговорите за формата са проведени днес между екипите на двете партии и трите национални телевизии.

По време на днешната среща е уточнен форматът на дебата - в първата част ще са лидери и екипи, а във втория модел - лидер срещу лидер.

Герберите нямали претенции за това в коя част от дебата да спорят лидерите и в коя - екипите. От партията заявяват, че имат едно единствено желание - да се проведе смислен, конструктивен и интелигентен дебат.