БСП не трябва да се коалира с никой в следващия парламент. Това заяви председателят на БСП-София Иван Таков по повод резултатите от изборите.

Според лидера на столичните социалисти, рискът БСП да бъде превърната в "десница от Али Експрес", която да брокерства около властта и това да я убие, е огромен. Иван Таков отбеляза, че в новия парламент влизат само десни партии, с които БСП няма как да намери допирни точки.

"Ние не сме брокери около властта. БСП трябва да остане в опозиция в този парламент и да не влиза в никакви колаборации, категоричен е Иван Таков. - Ако искаме да сме истинска лява партия, в този парламент не можем с никоя от представените формации да участваме във властта. В Народното събрание десните имат достатъчно представителство да съставят правителство, ако искат", коментира той.

Председателят на БСП - София заяви, че не е изненадан от резултата на партията на тези избори. "Още в началото на кампанията казах, че не очаквам фантастични резултати, коментира той. - БСП трябва ясно да заяви кои социални групи в обществото представлява и да започне да го прави. Защото резултатите от вчера показват, че в момента това не се случва. За пореден път в парламента са представени всички възможни десници. Всяко крило на капиталистическата класа го има там. Едрият бизнес, големите пари са вътре в Народното събрание. А широките народни маси не са представени. Това е предателство към левия избирател, към нашите избиратели. Предателство е и към ценностите и каузите на лявото", добави Таков.

Според Иван Таков, в тази ситуация анонсираното и планирано от ръководството на партията допитване до членовете на БСП дали и с кого да се коалира в новия парламент не бива да бъде реализирано.

Изключеният от НС на БСП Кирил Добрев коментира пред БНР: Лицата от БСП, които се явяват на последните 5 избора, са едни и същи. Няма как да правим едно и също и да очакваме различен резултат".

"Предполагам, че БСП ще има същия брой депутати въпреки хартиените бюлетини, за които така се биехме в гърдите, и битката с джендърите, които така съсипват българското образование. БСП бележи едни страхотни успехи като последна политическа сила", коментира той.

Той подчерта, че БСП е загубила 2% от младежкия вот, който на предходните избори е бил 8%, а сега е около 6.

Според него пенсионерите са гласували за ПП, защото те са им повишили пенсиите, "въпреки че Нинова се биеше в гърдите": "Шест месеца БСП обяснява, че ние сме за мир и не изнасяме оръжие за Украйна, а избирателите отидоха във "Възраждане". Добрев обобщи, че лявото е в криза.

Кирил Добрев определи въпросът за искане на оставка на лидерката Корнелия Нинова като неактуален. "Тя ще стои там, докато партията влиза в парламента. Когато си приватизирал абревиатурата БСП, това може да те вкара в парламента, но няма да те вкара във властта", каза той.

Междувременно от "Позитано" 20 все още не са давали пресконференция, за да коментират изборните резултати.

Корнелия Нинова избра хартия без прогнози за партньори

Корнелия Нинова избра хартия без прогнози за партньори

Не коментира с кои партии БСП може да си партнира - ще се реши след вътрешно допитване