България ще се стреми да засили връзките си с успелите българи в чужбина, чиито професионални успехи са най-добрата реклама за страната ни в международните бизнес среди. Насърчаването на инвестициите в България трябва да бъде обща задача на институциите и на тези доказани експерти.

Това заяви президентът Румен Радев на среща в Чикаго с наши сънародници, работещи за световни компании във финансовото Сити на града. Румен Радев беше категоричен, че страната ни се нуждае от нови стратегически инвеститори, които да помогнат за трансформирането на бизнес климата у нас.

Държавният глава представи идеята за създаването на информационен портал който да свърже българите в чужбина с браншовите организации и компаниите, които развиват дейност в България или имат намерение да инвестират у нас и търсят професионалисти в конкретни области. Според президента подобна информационна платформа следва да съдържа данните както за личния опит и експертизата на даден професионалист, така и за сферите на дейност и проектите на инвеститора.

Държавният глава добави, че в редица европейски държави съществуват програми, които насърчават емигрантите в чужбина да се завърнат и да работят в своите страни.

По думите на Румен Радев рекламирането на страната ни пред потенциалните инвеститори не трябва да залага на ниските разходи на труд, а на качеството на човешкия капитал, за което е необходимо засилването на връзките между образователните и научните институции и бизнеса. "Ако не виждат условия за развитието си в България, хората ще продължават да я напускат", подчерта президентът.

Крайно време е да се наказваме и да имаме независим антикорупционен орган

Крайно време е да се наказваме и да имаме независим антикорупционен орган

Пред 200 сънародниците в Ню Йорк, Румен Радев иска да дисциплинира политическата класа

Младите професионалисти определиха осъществяването на реформите в правосъдието, ефективната борба с корупцията и намаляването на административната тежест като основни предизвикателства за инвеститорите в България. Те заявиха, че се наблюдават и позитивни промени, но са необходими мерки за подобряване на сигурността в страната и за спазването на върховенството на закона.

България е авторитетен член на ООН и нейната балансирана външна политика и ролята на стабилизиращ фактор в нашия регион се ценят високо. Това заяви Радев пред български журналисти в Чикаго.

Това, че сме доказан лоялен член на Европейския съюз и НАТО не означава, че страната ни не трябва да работи за развитието на своите отношения и с трети страни, подчерта още президентът в отговор на въпрос. Румен Радев припомни проведените в Ню Йорк редица двустранни срещи със свои колеги от Близкия Изток и Централна Азия за възвръщането на традиционните позиции на страната ни на пазарите в тези региони и за възстановяването на образователния и културен обмен.

Към България се демонстрира изключително добронамерено отношение и трябва да търсим възможности за постигането на взаимноизгодно сътрудничество, подчерта още президентът.

Гутериш благодари, че България е фактор на стабилност в Югоизточна Европа

Гутериш благодари, че България е фактор на стабилност в Югоизточна Европа

Благодари и на президента Радев за активната подкрепа на България за европейската перспектива на Западните Балкани

Запитан дали усилията на страната ни за енергийна диверсификация няма да доведат до влошаване на отношенията с Русия, държавният глава посочи, че България отдавна е заявила намеренията си да диверсифицира както източниците, така и пътищата за доставки на природен газ.

"Колкото повече пътища и източници на природен ден, толкова по-добре за България. Това означава намален риск при самите доставки и конкурентни цени. В това е смисълът на диверсификацията", заяви Румен Радев.

В отговор на въпрос за ескалацията на напрежение, породено от ядрената програма и ракетните изпитания на КНДР, държавният глава подчерта, че тази криза не може да има военно решение. "Ако търсим да я решим с чисто военни средства, губещи са всички и много лидери вече се изказаха в тази насока", заяви Румен Радев.