Кметовете да контролират казанджийниците и да осъществяват контрола върху казаните за варене на ракия.

Тази идея лансира депутатът от ГЕРБ Менда Стоянов след продължаващите протести срещу въвеждането на последните изисквания в сектора.
От ГЕРБ не подкрепят искането на Валери Симеонов да се върне лимита от 1000 литра за казаните, а дейността им да може да се извършва през цялата година.

Според председателя на парламентарната бюджетна комисия няма основания за подобни искания и се позова на данни от постъпилите в Агенция "Митници" декларации за произведени количества и платен акциз. 

Отделно на това ако се свали регистрацията и контрола на ниво община, според Менда Стоянова ще има и по-ефективен контрол.

„Защото ще се знае къде има казан и може да отиде кметът да види, работи ли този казан или не работи, дали му е свалено печатчето, като го запечати, че не работи, или не му е свалено печатчето”, обясни Стоянова на брифинг в Пловдив.

По думите й обмисля се и възможността приходите от платения акциз да влизат в общинския бюджет. Освен това се обсъжда и въвеждането на регистрационен режим за производителите и вносителите на дестилационни инсталации.