Крайно време да кажем, че не можем да минем без така наречената активна регистрация. Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова в първото си телевизионно интервю по Нова телевизия в качеството й на вицепрезидент.

Йотова коментира спорните промени в законодателството, въвеждащи принципа на уседналост. Тя бе категорична, че в Закона за българското гражданство трябва да има промени. Относно твърденията за отваряне на процедура на импийчмънт на президента Румен Радев, вицето коментира, че нито за секунда в идеята на Радев не е имало забрана за гласуване навън. Тя настоя, че политиката към българите в чужбина трябва да е по привличането им, а не отблъскването им чрез административни мерки.

Уволненият служител: Президентът Радев предложи текста за уседналостта

Уволненият служител: Президентът Радев предложи текста за уседналостта

Спорният проектозакон...

Илияна Йотова бе категорична, че трябва да признаем, че от много време насам в България не е било спокойно на избори. Тя визира това, което се случи на границата - опитите за намеса на тези избори.

"Това не бе допуснато, те издържаха този изпит", коментира Йотова по отношение на работата на служебното правителство. По думите й напрежението е било овладяно, което пък е важно за провеждането на изборите.

Относно натиск към служебния кабинет от страна на президентството, Илияна Йотова бе категорична - натиск няма, има идеи.

"Още по-малко може да се одобри идеята, че веднага след като приключиха изборите сякаш политическите партии забравиха онова, което говориха през кампанията", посочи Йотова. По думите й в момента по-важният въпрос е конфигурацията в парламента, отколкото проблемите, които стоят пред страната.

Закони, а не заклинания срещу външните влияния иска Румен Радев

Закони, а не заклинания срещу външните влияния иска Румен Радев

Срещу организирания опит отвън за повлияване на изборните резултати

По мнението на Илияна Йотова президентът е имал смелостта да обяви на глас неща, които си мислят всички български граждани.

"Да, може би Министерство на правосъдието е надвишило своя капацитет, обличайки го в конкретни законови текстове, публикувайки го на своята страница, но нали сме наясно, че каквото и да приеме един служебен кабинет, в момента в който се формира Народно събрание - дали ще приеме тази идея или няма да приеме, няма никакво значение", коментира още тя.

По думите й в този случай енергията е отишла повече в парата, а не в дискусия по същество.

Йотова бе категорична, че текстът на промените, въвеждащи уседналост не е изготвен в сградата на президентството. Тя не скри възмущението си, че Министерството на правосъдието реално не е заговорило. Не е сериозно ние да не знаем колко са българите навън, коментира още вицепрезидентът. По думите й не е ясно колко от тези българи имат правото на глас, как се формират тези права, как се правят избирателните секции.