Трябва да е възможно да бъдат завършени инфраструктурни и транспортни проекти, които са започнали, преди автоматичната отмяна на бюджетни кредити (от предишен програмен период). Това е в интерес на България. Tова заяви днес председателят на Комисията по регионално развитие на ЕП Юнус Омаржи на пресконференция в София.

Той беше на работно посещение в България, по време на което посети строителни обекти на автомагистрала "Струма" и тунел "Шипка" и проведе срещи с представители на местната власт в Благоевград и Габрово, съобщиха от пресслужбата на ЕП.

На пресконференцията Омаржи коментира забавянията в стартирането на новото поколение кохезионни фондове и изпълнението на инфраструктурни проекти, съфинансирани със средства от ЕС, както и гарантирането на съфинансирането им след приключването на програмния период, в който са заложени.

Кирил Петков добавил и проспани евросредства в показанията си днес

Кирил Петков добавил и проспани евросредства в показанията си днес

Одитна агенция проспала, че в много от общините има концентрация на само един изпълнител по европроекти

"След неотдавнашния дебат и резолюция на Европейския парламент относно бавното стартиране на новото поколение кохезионни фондове, бях поканен от Андрей Новаков в България да направя оценка на ситуацията по места и в редица общини. Съществува принцип на административна приемственост, който трябва да преобладава навсякъде, това е принципът на добра администрация. Трябва да е възможно да бъдат завършени инфраструктурни и транспортни проекти, които са започнали преди автоматичната отмяна на бюджетни кредити [от предишен програмен период]. Това е в интерес на България", заяви той.

По думите на Юнус Омаржи работата по широките консултации с всички заинтересовани страни (НПО, кметове, социални партньори и др.) трябва да продължи по възможно най-прозрачен начин, както е поискано от Европейската комисия. Според него това ще даде възможност за финализиране на договора за партньорство и оперативните програми в регионите. "Като неотложен въпрос в целия Европейски съюз призоваваме държавите да работят в съответствие с разпоредбите, договорени и гласувани от Парламента", каза още Омаржи.