"Разказах много подробно, дадох отново същата информация и сведения, както първия път. Че има няколко неща, които ме притесняват."

Това каза на излизане от Софийска районна прокуратура министър-председателят Кирил Петков. Той бе разпитан от държавното обвинение в качеството му на свидетел по образуваното производство за евентуално изнудване на бизнесмена в изгнание Васил Божков от страна на бившите властимащи от ГЕРБ. Според прокуратурата първоначалният му разпит, извършен от разследващ полицай преди ареста на Борисов, няма правна стойност, поради което следва премиерът да бъде разпитан от прокурор. Припомняме, че бившият правителствен ръководител Бойко Борисов, бившият финансов министър Владислав Горанов и пиарът на ГЕРБ Севделина Арнаудова бяха задържани на 17 март и пуснати след 24 часа. Преди седмица тримата също дадоха повторно показания пред Софийска градска прокуратура.

На първо място сред притесненията на Петков, които споделил с прокуратурата, е докладът на АДФИ за това, че държавата била ощетена с 550 милиона заради двоякото тълкуване на законите, що се касае до лотарията на Божков. "Това е факт, който е на базата на истински доклад, на база, че г-н Божков не е платил средствата, които е трябвало да плати. От друга страна, ако се окажат верни неговите свидетелства, че е дал 60 милиона под формата на подкуп, тези два факта мен лично като министър-председател ме притесняват", каза той.

"И отделно докладът на Министерството на финансите, където под същия министър Горанов одитната агенция, която трябва да одитира всички евросредства, по някакъв начин е проспала или не е видяла, че в много от общините имаме концентрация на само един изпълнител по европроекти. Тези факти много ме притесняват", добави премиерът.

Кирил Петков влезе с 19 имена в прокуратурата

Кирил Петков влезе с 19 имена в прокуратурата

Не го намирам като натиск, а като излишен пиар

Каква обаче е връзката между производството срещу Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова и евентуалните злоупотреби с европари в общините Петков не уточни. Но посочи - за тях бил отговорен Горанов като принципиал на МФ.

"Този доклад (за еврофинансирането на общините) може да се покаже и да се види, че има неправомерни действия от одитната агенция под министерството. Връзката, която има в тези три случая, е Владислав Горанов", заяви Кирил Петков. Той обаче категорично отказа да влезе в детайли кои са били тези фирми, защото това вече е предмет на следствена тайна.

120 производства за корупция с европари в България завела Европейската прокуратура

120 производства за корупция с европари в България завела Европейската прокуратура

Сега е време българските власти да започнат да работят по много чувствителни и важни случаи заедно с нас. Затова сме тук", каза Кьовеши

Премиерът отказа да коментира други теми от дневния ред като трусовете в коалицията като военната помощ за Украйна и избора на гуверньор на БНБ. "Аз не съм следовател, а министър-председател, който много закъснява", заяви той на журналистите и предпазван от въпросите от гардовете от НСО се оттегли в посока въпросните си ангажименти.

Спря се обаче за секунди да коментира заседанието на ВСС, което следва да реши дали мандатът на Иван Гешев може да бъде прекратен предсрочно. "Ясно съм заявил, че нямам доверие на г-н Гешев и много бих се радвал ВСС да си свърши работата и да прегледа много внимателно аргументите на министъра на правосъдието. Защото за мен те ясно показват, че този главен прокурор трябва да си подаде оставката или да бъде отстранен."

Прокуратурата поискала записи от камерите на МС

Прокуратурата поискала записи от камерите на МС

Кирил Петков: Това е истинското безобразие, това е опит да се сплашат хората да не подават сигнали