Изложбата "Европа за България" става национално достояние благодарение на активната научна и изследователска и събирателска дейност на доктор Симеон Симов.

Това обяви при откриването на изложбата „Европа за България в колекцията на д-р Симеон Симов" министър-председателят Сергей Станишев.

Изложбата, открита в Централния военен клуб, е подготвена и се организира от Главно управление на архивите при Министерски съвет по повод присъединяването на България към ЕС.

Станишев уточни, че българската наука и култура имат уникалната възможност да се докоснат до изложбата в цялото й великолепие.

„Колекцията дава възможност на нас, днешните българи, да намерим неоспоримо доказателство за присъствието на българите в общата история, география и култура, нашето значение и място като народ в Европейската цивилизация.
Изложбата е поредно доказателство, че българите сме били и отдавна присъстваме в историографията и картографията на Европа", допълни министър-председателят.

Доктор Симеон Симов подчерта, че трябва да се гордеем, че сме българи, защото отдавна присъстваме в Европа.

Още от 564 година на една европейска карта България фигурира като обособена географска област и от тогава в абсолютно всички географски карти е отбелязано местоположението на България, макар че близо пет века България е била под турско робство, уточни доктор Симов.

Боряна Божашка, директор на Главно управление на архивите при Министерския съвет, уточни, че България отдавна е част от Европа.

Тя подчерта, че колекцията е уникална, защото разкрива уникалното място на България в европейското историческо, географско културно и политическо пространство.

В изложбата са показани уникални експонати -това са повече от 454 карти, 350 атласа, над 100 гравюри и повече от 3 200 книги, документиращи присъствието на България на европейската сцена в период около 15 века - от IV век до края на XIX век, и които са били събирани повече от 40 години от търгове и аукциони по целия свят.

„ Всичко това ни дава основание да смятаме и да се гордеем, че България е част от Европейската цивилизация и че страната ни не влиза в Европа на 1 януари 2007 г., а просто заема полагащото й се място, отредено от историята, допълни Божашка.

На изложбата присъстваха министърът на финансите Пламен Орешарски и националният омбудсман Гиньо Ганев.

Изложбата ще продължи до 14 януари 2007 г. в зала номер 1 на Централния военен клуб.