Новото аналитично звено в министерството на електронното управление няма да регулира, а ще следи за случаи на целенасочена дезинформация. Това обяви министърът на електронното управление Божидар Божанов по време на парламентарния контрол.

Звеното ще наблюдава съдържанието на медии и социални мрежи, но няма да изземва правомощия на Съвета за електронни медии (СЕМ), уточни Божанов, цитиран от БНР.

"В държавата няма орган, който изрично да е натоварен официално с политиката от защита при хибридни заплахи, в това число насочената дезинформация. Да отбележа, че се водим от един основен принцип, той е - не трябва нито правителството, нито някоя голяма корпорация да решава кое е истина, кое не, нито да има правомощия да блокира нещо, просто защото така е решил. Борбата, грубо казано, не е при нас, при нас е анализът", каза министърът.

Според министър Божанов в България се финансира и създава подвеждащо съдържание по определени теми чрез поддържането на т.нар. фабрики за тролове, които координирано разпространяват това съдържание в социалните мрежи.

"Тези тролове често са хора, работещи от вкъщи. Заплаща им се на коментар или на публикувана статия. По команда споделят тези в кавички новини в определени групи, които са посочени от координиращия трол. Това от своя страна води до алгоритмично усилване на разпространението на тези публикации и съответно то би било показано на повече хора", смята Божанов.

По думите му тези тролове докладват легитимни гласове в обществото и в социалните мрежи конкретно, което води до тяхното блокиране, заяви министърът на електронното управление Божидар Божанов.