Във водопроводната система на София има 750 км циментово-азбестови тръби, които са канцерогенни. По тях тече водата за кварталите „Младост", „Люлин" и „Надежда", чието здраве е подложено на сериозен риск от ракови заболявания.

Такава информация беше огласена днес на пресконференция от десния кандидат за кмет на София  Мартин Заимов.

Кандидатът на десницата се ангажира да предложи анекс към споразумението на „Софийска вода" АД, който да гарантира 100-процентово изпълнение на инвестиционната програма и пълна подмянана всички етернитови тръби.

С изпълнението на инвестиционната програма ще се намалят загубите на питейна вода при пренасянето й по тръбите.

В момента столичани заплащат три пъти по-скъпа вода от нормалното, защото покриват загубите, които са 62 процента от общия обем на подаваната вода.

Бойко Борисов е подготвил анекс към договора със „Софийска вода" в ущърб на софиянци, с който се опрощават стари задължения на дружеството, допуска се едва 25 насто изпълнениена инвестиционната програма и се приемат за допустими загубите на вода от 62 на сто. Анексът не е внесен единствено поради съпротивата на десните общински съветници, информира Николай Желев - кандидат от листатата на „Алианс цза София".    

Софийска вода опровергава
Дружеството твърди, че  материалът, от който са изградени тръбите в „Люлин", „Младост" и „Надежда" не е етернит, а стомана и чугун.   

"Софийска вода" обаче признава, че в София има 750 км етернитови тръби, бе да уточнява в кои квартали са. 

Управлението на Борисов застрашаваздравето, унищожава парите и нервите на софиянци и вече удря и по международния авторитет на България, отбеляза Мартин Заимов, като напомни за процедурата на ЕК срещу страната ни заради нерешения проблем с боклука на София.

По думите му, инфраструктурата на водоснабдяването е много остаряла и софиянци пият вода с лошо качество, за която плащат скъпо, а управлението на сметта в столицата е некомпетентно и във вреда на интересите на гражданите.

По време на мандата на Бойко Борисов софиянци изгубиха над 55 млн. лв. за балиране на сметта, а всяка година от печалбата на „Софийска вода" АД под носа на общината в полза на другия концесионер United Utilities - София се източват над 6 млн. лв.

Като кмет на София, Мартин Заимов поема ангажимент да завърши предпроектно проучване и да отвори временносметището в Суходол за срок от 18 месеца, през които да бъде изградено депо близо до София. След този срок района в Суходол ще бъде рекултивиран и на мястото на сметището ще има уникален екопарк, който освен красива и удобна зона за отдих, ще доведе и до силното повишаване на цените на имотите там.

Десният кандидат се ангажира и с изграждането на завод за преработкана отпадъци в срок от 2 години и гарантира на софиянци прозрачни и конкурентни процедури за обществени поръчки за сметосъбиране за 2008г. и 2009г.

Той е категоричен, че ако се въведе система за интегрирано управление на отпадъците, при която те да се преработват, а не да се изгарят, София ще печели, а няма да търпи загубиот боклука, който може да бъде източник на енергия и биопродукти.

Десният кандидат напомни обещанието на Борисов преди избирането му преди две години, че ако в края на двугодишното му управление София няма два завода за отпадъци, ще поиска разваляне на концесията.     

Заимов пое ангажимент да направи и цялостен преглед на всички концесионни договори в София и преразглеждане на техните условия в полза на гражданите на столицата. Той ще въведе силен и независим надзор над всички концесионери в София.