Денят на храбростта и празник на Българската армия ще бъде отбелязан на 6 май, както всяка година. Това съобщиха от Министерството на отбраната по повод публикации за евентуален парад на 6 май в условията на извънредно положение.

Честването ще бъде направено в съответствие с епидемиологичната обстановка в страната към тази дата, категорични са от ведомството на вицепремиера по сигурността и военен министър Красимир Каракачанов. От там съобщават, че когато уточнят как ще бъде отбелязан празника, ще информират обществото.

Традиционното отбелязване на този празник в страната е с Ден на отворените врати на поделенията и свободен вход на военните музеи.

Обикновено за 6 май се извършват и рокадите в ръководството на армията и се раздават повишенията в звание.

Припомняме, заради дълго забавяната реформа в армията в последните години имаше случаи, когато почти не бе показвана военна техника на традиционния Гергьовденски парад в София. Понякога заради лоши метеорологични условия самолетите ни можеха да покажат високия професионализъм на българските военни пилоти. На парада през 2019 г. бе извадена почти цялата налична техника на армията ни.