Около 720 секции се очаква да бъдат разкрити извън страната за изборите на 27 октомври след изтичането на срока за подаване на предварителните заявления за гласуване в чужбина. Предстой точният им брой да бъде определен от Централната избирателна комисия (ЦИК). Очаква се в над 150 от секциите зад граница да може да се гласува с машини. Това стана ясно от отчет на външния зам.-министър Елена Шекерлетова на среща за подготовката на предстоящите предсрочни парламентарни избори, свикана от служебния премиер Димитър Главчев. Информация за заседанието беше оповестена от пресцентъра на Министерския съвет (МС).

Министърът на иновациите и растежа и координатор в кабинета за дейностите по подготовката за вота Росен Карадимов увери, че се спазват сроковете по всички направления от организацията на изборите на територията на страната.

Около 31 хил. българи зад граница са подали заявление за гласуване на изборите

Около 31 хил. българи зад граница са подали заявление за гласуване на изборите

Най-много са заявленията в Турция - малко над 18 000

Министърът на електронното управление Валентин Мундров отбеляза, че машините за гласуване са получени от ЦИК и е стартирал процесът по удостоверяването им. То бъде извършено в защитена среда в Министерството на електронното управление (МЕУ). В сградата е инсталирана нова камера, която ще излъчва картина и звук в реално време.

От вчера се работи и по конфигурация на устройствата за видеонаблюдение в реално време и видеозаснемането след края на изборния ден в секционните избирателни комисии. Планирано е устройствата за видеонаблюдение да бъдат транспортирани до областните администрации в страната след 16 октомври.

ЦИК отчете спокойна подготовка за изборите

ЦИК отчете спокойна подготовка за изборите

Комисията не очаква грешки при попълването на протоколите