Пазарджишкият административен съд обяви за недействителен избора на кмет на община Панагюрище. Това съобщи БНТ.

Според магистратите са установени съществени нарушения на изборния процес при провеждането на балотажа. С нормите на Изборния кодекс са въведени изисквания, спазването на които дава гаранция, че изборите са проведени без нарушения. В случая тези изисквания са нарушени.

При така установените нарушения на изборния процес, следва да се отмени решението на ОИК - Панагюрище и избора за кмет на Община Панагюрище, проведен на втори тур да се обяви за недействителен.

Резултатите от вота бяха обжалвани от досегашния кмет на Панагюрище Никола Белишки, който загуби на втори тур с 28 гласа от Желязко Гагов. Предмет на жалбата бяха нарушения в 15 секции. Бюлетините от 14 комисии бяха преброени от вещи лица в Панагюрище, а от 25 СИК в Попинци бюлетините бяха преброени в съдебната зала.

Досегашният кмет на Панагюрище ще обжалва резултатите от балотажа

Досегашният кмет на Панагюрище ще обжалва резултатите от балотажа

Никола Белишки губи от независимия кандидат Желязко Гагов с едва 28 гласа

Със същото решение Административният съд осъжда Общинска избирателна комисия - Панагюрище да заплати на Никола Белишки сумата от 990 лева, представляваща сторените в производството съдебно-деловодни разноски за възнаграждения за вещи лица.

Решението подлежи на обжалване с касационна жалба, пред Върховния административен съд в 7-дневен срок от съобщаването му на страните.