Радвам се, че през изминалата година отношенията между парламентите на България и на Русия се задълбочиха. Това заяви председателят на 44-то народно събрание Цвета Караянчева на срещата си с премиера на Руската федерация Дмитрий Медведев и придружаващата го делегация. Руският премиер е на официално посещение в България по покана на министър-председателя Бойко Борисов.

Караянчева уточни, че в българския парламент Групата за приятелство България - Русия е най-голямата. Това е показателно за значението, което народните представители имат към развитието на двустранните отношения с Русия.

СДС: Построяването на АЕЦ "Белене" вдига и цената на тока за българите

СДС: Построяването на АЕЦ "Белене" вдига и цената на тока за българите

Втората атомна е постоянна "дъвка" между български и руски политици

Развитието на парламентарните връзки между България и Русия е от важно значение за нашите две страни. Това мнение обедини всички участници в срещата.

Българският парламент е с много дълга история, сега ние отбелязваме 140 години от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция, посочи Караянчева и добави, че това е същият период, от който датират и дипломатическите отношения между България и Русия.

Руският премиер Дмитрий Медведев поздрави председателя на Народното събрание с годишнината от Освобождението на България и посочи важността на отбелязването на 140 години от установяване на дипломатически отношения между България и Русия.

Дончев: Визитата на Медведев показва, че България е интересна и е фактор
Обновена

Дончев: Визитата на Медведев показва, че България е интересна и е фактор

Критично важен приоритет е да съхраним ролята на транзитьор на газ

"Трябва да признаем, че паузата във взаимодействието между нашите парламенти беше сериозна, но можем да я поправим", подчерта Медведев.

Той добави, че връзките между парламентите са много важни особено, когато става дума за страни като България и Русия. Нужно е да укрепим взаимодействието между парламентите на двете страни, посочи руският премиер.

Активизирането на отношенията ни и на проектите зависи от нашите две страни, подчерта министър-председателят на Руската федерация. Пред нас се откриват нови възможности и се надявам, че нашите страни ще се възползват от тях, добави той. Дмитрий Медведев отбеляза важността на законодателната подкрепа за съвместните проекти на България и Русия.

Няма засилване на руското влияние с визитата на Медведев, убедена Петкова

Няма засилване на руското влияние с визитата на Медведев, убедена Петкова

"Белене" ще се изгражда по най-сигурната технология

След срещата руските гости поднесоха венец на паметника на Цар Освободител.

На срещата в Народното събрание участваха съпредседателите на групата за приятелство България - Русия Красимир Велчев и Антон Кутев и заместник-председателите 44-тото народно събрание - Веселин Марешки, Волен Сидеров и Симеон Симеонов.

Борисов и Медведев откриват българо-руски бизнес форум

Борисов и Медведев откриват българо-руски бизнес форум

Говорят си за енергетика и туризъм