Предстои да има разбирателство, освен вече постигнатото по пакет закони, но и по управленска програма, по която да работи правителство с втория мандат, предложено от коалицията "Продължаваме промяната-Демократична България". Това каза на брифинг в кулоарите на парламента Даниел Лорер от Промяната.

Самият брифинг бе посветен на друг казус - окончателното придобиване на Пловдивския панаир от бизнесмена и бивш член на БСП Георги Гергов.

"Прекарахме няколко изборни кампании, в които разказваме отново и отново всичко, което се случва в нашата страна и не трябва да се случва повече. И ние няма да спрем да говорим за това - нито за случилото се в Пловдив, нито за случилото се във Варна, нито за магистралите... Заедно с това разбираме нашата политическа отговорност и задачите, които предстоят пред нас като парламент и като общество оттук насетне. Разбираме много добре и политическата ситуацията, която българският избирател ни представи и ни е изпратил тук, за да я решаваме. Ето защо имаме законодателна програма, върху която имаме разбирателство, предстои да има и програма на правителството, по която да имаме разбирателство. И тогава се надяваме, че съставът на правителството, излъчен от ПП/ДБ ще срещне подкрепа от колегите от ГЕРБ, а може би и от други политически сили", каза Лорер.

ПП може и да покажат на Борисов проектокабинета си

ПП може и да покажат на Борисов проектокабинета си

Това, което със сигурност ще направим, е да подготвим управленска програма

"Добрите сили", макар и не пестейки критики към ГЕРБ, очакват подкрепа именно от тях. Но не би ли било правителство на малцинството, подкрепено от партията на Борисов, рисков сценарий поради възможността във всеки момент да бъде свалено, попита News.bg.

"Ако беше лесно, някой друг щеше да го е свършил, вероятно много отдавна. Ако има нещо, което ПП и нашите партньори от ДБ доказахме, е, че не ни е страх да влизаме в трудни битки. Разбира се, има риск такова правителство да бъде съборено, парламентът решава колко да живее то. Ето защо тези предварителни стъпки - разбирателство по законодателна програма и по управленски приоритети, е толкова важно да се случат публично. И всички да знаят какво трябва да свърши това правителство. И когато някой реши да сваля правителството, защото сме станали неудобни, да отговори пред българското общество защо го прави", отговори Даниел Лорер.

Другата новина - ПП/ДБ ще сезират прокуратурата относно придобиването на Пловдивския панаир от страна на Георги Гергов. Според коалицията има опасност знаковата сграда да бъде съборена, а на терена Гергов да изгради жилищен комплекс. Освен това Борисов свалил доверието си от кмета на Пловдив Здравко Димитров, за да не бъде свързвана партията му с корупционната според тях схема.

И на втора инстанция съдът спря вписването на акциите от Варна в Пълдин туринвест

И на втора инстанция съдът спря вписването на акциите от Варна в Пълдин туринвест

Определението на Апелтивният съд в Пловдив е окончателно