Съветът за електронни медии (СЕМ) отложи за пореден път гласуването на оставката на председателя Георги Лозанов, съобщи БТА. Причината е непълния състав на членовете на регулаторния медиен орган.

На днешното редовно заседание отсъстваха Анюта Асенова - по здравословни причини, и Георги Лозанов. Досегашният председател на СЕМ още минала седмица заяви, че ще бъде в отпуск, докато се реши въпросът с неговата оставка.

Желанието на Лозанов да напусне СЕМ като член и негов председател трябваше да бъде разгледано още миналата седмица, но тогава отсъства Мария Стоянова. Така точката остава за дневния ред на 15 март.

Лозанов заяви на 25 февруари, че подава оставка, защото не желае да участва в гласуването за телевизионната регистрация на "Пик Броудкастинг" АД.

В т.нар. „Волеизлияние” той представи своите мотиви за напускане на дълго оглавявания от него медиен орган.

"СЕМ може да работи в състав от 4 души. И  да не е попълнен съставът, няма правна пречка да се върви към избори", обясни медийният експерт Нели Огнянова пред БНР по повод изтеклия мандат на членове на регулатора и предстоящия избор на генерални директори на БНР и БНТ.

Според нея подаденото от Георги Лозанов писмено изявление за оттеглянето му от поста председател може да бъде оформено от останалите членове на СЕМ без гласуване и оставката да бъде легализирана.

"Не може от разговорите между членове на СЕМ да правим изводи за самата институция. Институцията е смислена, защото някой трябва да прилага закона. Законът не е самоприлагащ се. Отговорност на обществото и институциите е да върне смисъла на регулатора", допълни Нели Огнянова.