Вместо да приобщават към България нашите братя от Македония, със своя тъпанарска политика сегашните управляващи и чиновниците в Министерство на правосъдието ги унижават и наливат вода в мелниците на сърбоманите в Скопие. Така председателят на ВМРО Красимир Каракачанов коментира под прозорците на правосъдното министерство казуса с отказа на администрацията да дава български гражданства на българи от Македония. Войводите излязоха на протест в София, като близо 200 души скандираха "Вън, предатели!".

Вие извършвате национално предателство, категоричен бе Каракачанов и прогнозира, че вероятно в момента в Скопие вдигат банкет, като са закачили портрет на Зинаида Златанова и се радват, че България се отказа от тях. Всички скопски вестници в момента триумфират, вие сте срам, обвини лидерът на ВМРО.

Този абсурд продължава 7 месеца, за които от ВМРО се опитали културно и с аргументи да обяснят, че допускат голяма грешка. Родните власти изискват допълнителни документи, с които желаещите гражданство да удостоверят българския произход. От тях се изисквали документ за български произход на възходящ родител, с каквито голяма част от хората не разполагат и няма как да получат.

Всеки кандидат обаче разполага с удостоверение за български произход, издадено от Държавната агенция за българите в чужбина, което се оказва недостатъчно за правосъдното министерство и за зам.-министъра Илиян Ангелов, който бе обект на сериозни атаки от събралото се множество.

Припомняме, че проверка на Върховната административна прокуратура установи, че хиляди чужденци са с незаконни български паспорти. ДАБЧ е издавала удостоверения за български произход въз основа на документи, които не съдържат данни, че конкретното лице има поне един възходящ българин. В същото време има случаи на отказ от ДАБЧ да се издаде удостоверение за български произход, въпреки че лицата са представили документ, от който е видно, че имат възходящ българин.

Според Каракачанов зам.-министърът вкарва държавата в абсурд, като една държавна структура отрича документите на друга такава. ВМРО настоява процедурата да бъде опростена за българите от Македония, което далеч не означава, че българско и съответно европейско гражданство трябва да получава всеки.

По-важно ли е за вас европейско гражданство да получи някой преплувал от Африка или Петър Колев от Македония, попита зам.-председателят на "войводите" Ангел Джамбазки. Чиновниците в правосъдното министерство да не казват кой е българин и кой не, поиска Джамбазки. Не границите, а сърцето прави гражданството, допълни Каракачанов.

С този протест не свършваме, а тепърва започваме и ще продължим докато бързо не решите въпроса или докато не ви изхвърлим от България, заканиха се накрая двамата лидери под бурните аплодисменти и викове "оставка" на своите симпатизанти и македонски граждани, дошли на протест пред министерството.

Един от македонските българи, студент в България, Петър Колев обяви, че родните власти явно не знаят какво означава да се обявиш за българин в днешна Македония. Там няма български институции, там има само сърбомани, които не само не биха ти издали документ, а биха се тикнали в затвора, пламенно обяви Колев.

За 946 лица Съветът по гражданство при Министерство на правосъдието е дал положително становище за издаване на указ за получаване на българско гражданство, съобщиха от министерството. Данните са за периода 1 януари 2014 г. - 21 февруари 2014 г. Дирекция „Българско гражданство" ще продължи да изпълнява стриктно задълженията си, съгласно законодателната уредба на Република България, посочват от ведомството.