Машините се подготвят. Това обяви пред БНТ говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Росица Матева. Със 157 машини ще се гласува в чужбина. 4000 от устройствата за гласуване на предсрочните парламентарни избори на 27 октомври са инсталирани вчера. До петък по обяд всички трябва да са инсталирани и да тръгнат към секциите в страната.

Росица Матева няма притеснения относно вота с машини. Хартията за машинния вот е с различна защита от предходния вот, както обясни тя.

Една и съща секционна избирателна комисия (СИК) не може да произведе два вота, каза Матева относно предстоящите балотажи на вота за кметове на районите "Одесос" и "Приморски" във Варна заедно с националните избори в неделя. Там възникна въпрос за нуждата от двойно повече секционни комисии, машини, принтери.

ЦИК не закъснява със софтуера на машините

ЦИК не закъснява със софтуера на машините

Унищожаването на хартията от предходните избори се прави, за да не се съмняват гражданите

Стимули за правилно попълнени протоколи няма да има на този вот, каза още Матева.

Говорителят на ЦИК предупреди, че отново масово са сменяни членове на СИК. Ръст на жалбите отчита ЦИК относно назначаването на членовете на СИК. Основните жалби са от двете крила на ДПС. ЦИК ги разпределя по равно.

Акциите срещу купения вот трябва да повишават доверието в изборния процес, смята Росица Матева.