През недлния ден, 20 октомври, в 16 населени места в страната се проведоха частнични местни избори, като общатата избирателна активност беше ниска.

В Омуртаг новоизбраният кмет е независимият кандидат Джунейт Йонузов. За него са гласували 4703 гласоподаватели от общо 8100 упражнили правото си на глас, предаде БТА, позовавайки се на думите председателят на Общинската избирателна комисия (ОИК) в Омуртаг Нелис Реджеб.

Другите кандидати за поста са били Ердоан Ахмедов от ДПС, който е получил 1501 гласа, независимия кандидат Ешреф Ешрефов - 1300 гласа и Мустафа Ахмедов от ГЕРБ - със 195 гласа.

Общо имащи право на глас в Омуртаг са 20 686 души, от тях са гласували 8100.

"Не подкрепям никого" са отбелязали 219 граждани. Има 180 невалидни бюлетини, както и две празни бюлетини, поясни още Реджеб.

Припомняме, че до частични местни избори в Омуртаг се стигна, след като предишния кмет Ешреф Ешрефов, който отново се регистрира за кандидат за кмет, беше обвинен участие в организирана престъпна група, извършвала длъжностни и корупционни престъпления, заедно с баща си.

Домашен арест за кмета на Омуртаг Ешреф Ешрефов

Домашен арест за кмета на Омуртаг Ешреф Ешрефов

Мярката бе гледана при закрити врати

В дупнишкото село Бистрица за кмет отново беше избран Христо Христов, на който на два пъти му бяха прекратяване правомощията за кмет заради несъвместимост за Христов в качеството му на кмет, а именно за регистрацията му като едноличен търговец - ЕТ "Христо Христов - Стрелец".

Христов, който е от БСП, е бил единственият кандидат в селото. Той е получил 402 гласа, като общо са гласували 444 души.

Изборният ден на територията на село Бистрица приключи с избирателна активност от 35,32%. Общият брой на избирателите, по избирателен списък, е 1257.

В село Лозен също са избрали своя нов кмет - Васил Станчев от ГЕРБ, предаде БНР.

За победата на Станчев обаче се похвали Бойко Борисов, който е отбелязал, че той е получил 721 гласа преднина, а другите двама опоненти - кандидатът на ИТН Иво Къньов и кандидатът на ПП-ДБ Борис Станоев - съответно 132 и 172 гласа.

Припомняме, че предишният кмет на село Лозен Георги Младенов внезапно почина, което наложи нови местни избори.

ОИК-Мездра за втори път прекрати правомощията на кмета на село Крета

ОИК-Мездра за втори път прекрати правомощията на кмета на село Крета

Васил Дацов не е предприел необходимите действия за прекратяване на търговската си дейност

Жителите на хисарското село Ново Железаре си избраха за кмет Веселина Бунтов, отново от ГЕРБ, като за нея за гласували 75 души. Общо имащите право на глас в селото са 184, а от тях 142 отидоха до урните в неделния ден, съобщи БТА.

И тук се стигна до избори, след като предишния кмет почина при инцидент в електрическа тротинетка.

За кметския пост се съревноваваха трима кандидати - Рангел Китенски, Веселина Бунтова и Лъчезар Орешков.

В монтанското село Габровница за кмет отново е избран Рангел Иванов, след като Върховният касационен съд каси резултатите от местните избори на 29 октомври през 2023 година.

Иванов спечели 324 гласа, при 68 % избирателна активност. Той е издигнат от партия "Зелените", а опонента му Ваня Методиева е от местна коалиция ГЕРБ.

На втори тур ще бъдат избрани кметовете на Одесос" и "Приморски" във Варна, след като вчера избирателната активност и в двата района беше около 11%.

В "Одесос" на 27 октомври на втори тур ще се явят Янислава Шопова от ПП-ДБ и Георги Недев от ГЕРБ. На втори тур в район "Приморски" ще бъдат Николай Желязков отново от ПП-ДБ и Людмила Колева - Маринова - ГЕРБ.

До частни местни избори в двата варненски района се стигна, след като на кметове Цветнен Цветков и Николай Желязков предсрочно бяха прекратени пълномощията. За изборите са отделени 1,4 млн. лева.

Ниска избирателна активност във варненските региони "Одесос" и "Приморски"

Ниска избирателна активност във варненските региони "Одесос" и "Приморски"

Тя е малко над 8 процента

На първи тур жителите на свиленградското село Студена също си избраха кмет от ГЕРБ - Андон Андонов.

Активността в селото е била 65,32%, като Андонов е събрал 65% от гласовете. Един от членовете на ОИК е подписал решението с особено мнение. Решението подлежи на обжалване пред Административен съд - Хасково.

За кметския пост се явиха четирима кандидати, като до изборите се стигна след кончината на предишния кмет.

На втори тур кмет ще избира и карловското село Войнягово, след като предишният кмет беше осъден за присвояването на печка тип "камина", елементи за парна инсталация и строителни материали от пенсионерския клуб в селото.

За кметския пост се съревновават петима кандидати - Тодор Минковски, Петър Градев, Чавдар Гановски, Съби Градев и Петър Петков.

На балотаж ще бъде избран кмет и на плевенското село Коиловци.

На втори тур отиват кандидатът на коалиция "Левицата!" - Валя Габрова, за която са гласували 164 души и Миглена Василева, издигната от партия ГЕРБ, събрала 150 гласа в своя подкрепа.

От 702 души, които са имали право на глас, 404 са отишли до урните за гласуване.

До изборите се стигна, след като със свое решение Общинската избирателна комисия в Плевен прекрати предсрочно пълномощията на кмета на Коиловци Мирослав Илиев.

Кметът на Минерални бани Мюмюн Искендер остава в ареста

Кметът на Минерални бани Мюмюн Искендер остава в ареста

Причината е изготвяне на съдебно-медицинска експертиза