Общинската избирателна комисия в Дупница прекрати за втори път правомощията на кмета на с. Бистрица Христо Христов. Решението е публикувано на сайта на комисията.

Христо е обявен за кмет с Решение № 230 от 06.11.2023 г., но на 13 май е постъпил сигнал от Милен Попов с констатации за удостоверяващи наличие на несъвместимост за Христов в качеството му на кмет, а именно за регистрацията му като едноличен търговец - ЕТ "Христо Христов - Стрелец".

В края на май в ОИК е постило заявление от кмета на Бистрица, според което той е осъществявал търговска дейност като едноличен собственик на капитала и управител на "Фактор - 2019" ЕООД, но е предприел действия за продажба на дружествените дялове, за което обстоятелство е уведомил ОбС - гр. Дупница и ОИК - гр. Дупница. Търговската дейност, която е извършвал е била именно с тази фирма. В напрежението и еуфорията около изборите е забравил, че има регистриран ЕТ "Христо Христов - Стрелец", която обаче след пререгистрацията в ТРРЮЛНЦ не е осъществявала търговска дейност от 12 г.

Задържаха под стража кмета на Старо Оряхово

Задържаха под стража кмета на Старо Оряхово

Апелативният съд измение първоначално наложената му мярка "домашен арест"

В заявлението на Христо Христов се твърди, че на практика е предприел действия на осн. чл. 41, ал. 3 от ЗМСМА за прекратяване на търговската дейност, но не е съобразил, че има и регистрирано ЕТ, което не извършва търговска дейност. Все пак при справка в ТРРЮЛНЦ се установява, че към датата на заседанието на ОИК - 31.05.2024 г., няма подадено заявление за заличаване на ЕТ "Христо Христов - Стрелец".

С Решение №241/31.05.2024г. ОИК - гр. Дупница е прекратила предсрочно пълномощията наХристов, като кмет на с. Бистрица и анулирала издаденото му удостоверение за избран за кмет на кметство Бистриц в изборите за общински съветници и за кметове, проведени на 05.11.2023 г. в община Дупница.

Но след обжалване на страна на Христов, решението на ОИК е обявено за нищожно и комисията е изпратила преписка за ново произнасяне, при дадени указания за кворум и произнасяне.

Окончателно Методи Байкушев е законният кмет на Благоевград

Окончателно Методи Байкушев е законният кмет на Благоевград

Върховният административен съд потвърди избора на кмета

От ОИК посочват, че с оглед горните факти към датата на полагане на клетва - 09.11.2023 г., Христов е бил регистриран като търговец с ЕТ "Христо Христов - Стрелец", т.е. същият се е оказал в положение на несъвместимост на двете качества - търговец и кмет. Той не е предприел действия в едномесечен срок по заличаването си като едноличен търговец и да уведоми писмено за това, както председателя на общинския съвет, така и общинската избирателна комисия. Същият не е сторил това и към 31 май.

Въз основа на това ОИК-Дупница реши предсрочно да анулира издаденото му удостоверение за избран за кмет на кметство Бистрица, в изборите за общински съветници и за кметове, проведени на 05.11.2023 г. в община Дупница.

Настоящото решение е обявено по реда на чл. 87, ал. 2 от Изборния кодекс и подлежи на оспорване по реда и в сроковете по чл. 459 от Изборния кодекс пред Административен съд - Кюстендил в 7 дневен срок от обявяването му.

Столичният район "Оборище" остана без кмет

Столичният район "Оборище" остана без кмет

Решението е на Общинската избирателна комисия