С Решение №251-ЧМИ/ 29.08.2024 г. Общинска избирателна комисия (ОИК) - Мездра за втори път прекрати предсрочно пълномощията на кмета на кметство Крета Васил Дацов. Това съобщиха от Община Мездра.

Решението е взето на основание чл. 42, ал. 1, т. 5, във вр. с чл. 41, ал. 3, във вр. с чл. 41, ал. 1 от Закона за местното самоуправление и местната администрация (ЗМСМА). Месец след полагането си на клетва като кмет на село Крета, Дацов не е предприел необходимите действия за прекратяване на търговската си дейност. Той не е уведомил писмено председателя на Общински съвет (ОбС) - Мездра и ОИК - Мездра за предприети действия в тази посока.

Решението на ОИК-Мездра е взето с 10 гласа "за" и 1 "против". За решението ще бъде уведомен и ЦИК. ОИК - Мездра възлага на председателя и на секретаря на комисията да изготвят мотиви към решението, решението да бъде обявено на сайта на ОИК и на информационното табло пред сградата на Община Мездра, както и да изготвят и изпратят писма до ЦИК, ОбС - Мездра и кмета на община Мездра.

Васил Дацов спечели частичните местни избори за кмет на село Крета, проведени на 23.06.2024 г. До тях се стигна след като с Решение №201-МИ/ 03.01.2024 г. ОИК - Мездра прекрати предсрочно пълномощията на Дацов, който беше избран за кмет на Крета на местните избори на 29 октомври 2023 г.

Мотивите за това решение бяха почти идентични: в едномесечен срок от полагането на клетва като кмет на Крета Васил Дацов не е изпълнил задълженията си по чл. 41, ал. 3 от ЗМСМА, т. е. не е предприел необходимите действия за прекратяване на дейността си като търговец и управител на две търговски дружества и в същия срок не е уведомил писмено председателя на ОбС - Мездра и ОИК - Мездра за предприети действия в тази посока.

Мездренското село Крета си преизбра кмет, отстранен от ОИК заради участие във фирми

Мездренското село Крета си преизбра кмет, отстранен от ОИК заради участие във фирми

Васил Дацев е подкрепен от 53,75% от избирателите