Днес е един добър ден за българската нация, тъй като бяха приети промените в закона за защита от шума в околоната среда. Това заяви лидерът на НФСБ Валери Симеонов на трибунка в парламента по повод приетите промени в закона за шума.

По думите му от НФСБ смятат, че законът е изключително необходим с оглед на тежките поражения, които шума нанася на хората.

Смятат, че с нормите, които въвеждат, превръщат България в държава флагман.

България беше царството на шумовата анархия, но с днешното решение на Народното събрание се слага край на това, подчерта Симеонов.

Сред промените Валери Симеонов отличи въвеждането на забрана за генериране на шум от каквито и да е източници в периода от 23 часа до 8 и от 14 до 16 часа всеки ден.

Ограничават се и часовете за зареждане на търговските обекти в периода 22 - 8 часа, забранява се озвучаване на открити площи от транспортни средства, от плаващи транспортни средства - кораби и яхти, както и за строителни дейности.

С ограниченията в закона не ограничаваме обществените мероприятия, митинги и шествия, подчерта Симеонов.

Законът за шума няма да работи, скептични от БСП

Законът за шума няма да работи, скептични от БСП

Причината е, че проверките ще се правят от държавни инспектори

Втората промяна се отнася за шума в многофамилни сгради, като там се определя нов режим за работното време на заведенията.

Валери Симеонов уточни, че на проверки за новия режим не се подлагат всички заведения в България, а само тези, които са новооткрити и променят предназначението си.

"Контролът в периода от 23 до 8 часа се възлага само на Министерството на вътрешните работи", поясни Симеонов.

По думите му това прави законът действащ и ефективен, тъй като до момента контролът се възлагал на 6 министерства и на общините.

Лидерът на НФСБ обясни, че правата, които ще има МВР, са да издават писмено разпореждане за незабавно спиране на озвучаването при установяване на озвучаване на открити площи в периода 23 - 8 часа. Той разясни още, че ако нарушителят откаже, то тогава обектът се затваря за до 3 дни. Не се търсят РЗИ и Агенция по храните, уточни Симеонов. При повторно нарушение в рамките на една година, обектът се затваря за 14 дни.

Не забраниха шума от храмовете в часовете за почивка

Не забраниха шума от храмовете в часовете за почивка

Депутатите гласуваха солени глоби за нарушителите

Като още едно нововъведние Симеонов отбеляза, че при установено нарушение органите на реда ще изземат и веществени доказателства.

Той подчерта, че с промените са поправили още едно безумие в действащия закон и вече се дават правомощия на общината да поеме отговорност, когато има сигнали за силен шум.

Накрая Симеонов допълни, че в закона вече се завишават всички финансови санкции както по отношение на длъжностните лица, така и за физическите лица и фирмите, като санкциите вече стигат до 12 000 лв.

Припомняме, че днес в пленарна зала бяха приети промените в закона за шума в околната среда.  

По този повод депутатът от БСП Христо Проданов заяви в кулоарите на Народното събрание, че от левицата са скептични, че законът няма да работи.