Валери Симеонов изригна срещу приетата оставка на заместник-министър Росица Димитрова. На брифинг в Министерски съвет вицепремиерът бе категоричен, че тази оставка не е съгласувана с него и заяви, че очаква тя да бъде върната. 

"Това е в моят ресор, не мога да се съглася, че тази оставка ще бъде приета", заяви Симеонов. 

Премиерът прие оставката на зам.-министър Росица Димитрова

Премиерът прие оставката на зам.-министър Росица Димитрова

Скъпа командировка е причината за подадената оставка на заместника на Бисер Петков

"Тя е в моя ресор, това не е съгласувано с мен. Категорично заявявам, че това е един много добър професионалист. В държавната администрация много трудно се създават професионалисти, за да могат да бъдат по такъв лесен начин харчени и то за абсолютно безумни обвинения - затова, че е пътувала в бизнес класа самолет", заяви Симеонов. Той посъветва всички, които разпространяват тази информация да проверят, че когато се наложи да купиш билет в последния момент, обикновено са останали места само в бизнес класа.

Командировка на зам. министър възмути майки на деца с увреждания

Командировка на зам. министър възмути майки на деца с увреждания

От министерството изпратиха разяснение за пътуването

"Лично на мен ми се наложи преди две седмици в частен полет да купя билет бизнес класа, защото трябваше да купя два дена предварително. А къде е спала там - някой сети ли се да я попита - в общежитието на посолството. Аз мисля, че това е изключително несериозно и по този начин държавната администрация ще се обезкърви и в крайна сметка не мога да приема една такава оставка да бъде лесно подписвана и одобрена", заяви Симеонов.

Той посочи, че е уведомил премиера, че е несъгласен с оставката.

Синдикати искат спешно заседание за хората с увреждане

Синдикати искат спешно заседание за хората с увреждане

Мая Манолова и родители на деца с увреждания да присъстват

"Аз настоявам оставката да не бъде приемана, да не бъде подписвана и да не бъде освобождаван заместник-министър, който има своя професионален опит и е приет в едно такова тежко звено, каквото е Министерство на труда и социалната политика, точно тази заместник-министърка е приета от всички социални партньори. Тепърва ли ще изграждаме нови специалисти или може би си мислим, че България изобилства от професионални кадри, изграждани с десетилетия", категоричен бе Симеонов.

Вицепремиерът уточни, че заместник-министърът е от квотата на ГЕРБ.

"С оглед на сериозните сътресения, които понесе това министерство - имаше и оставка на министъра, аз мисля, че е недопустимо по такъв начин да бъде жертван и заместник-министър. Министерството има много тежка задача - съставянето на закон, който да обхване всички нуждаещи се от грижи инвалиди - това трябва да стане до края на юли. Аз мисля, че по този начин се саботира работата на министерството. То е в моя ресор, аз като вицепремиер нося отговорност, не мога да се съглася, че такава оставка ще бъде приета без да бъде съгласувана с мен", коментира Симеонов.

Според него заместник-министърът не е можела да не отиде на форума и не може България да не бъде представена.

Майка на дете с увреждания настоява за електронна здравна карта

Майка на дете с увреждания настоява за електронна здравна карта

Липсата на електронна здравна карта води до нереални телкове

Припомняме по-рано премиерът Бойко Борисов прие оставката на заместник социалния министър. Росица димитрова подаде оставка заради общественото недоволство по повод участието й в 11-тата сесия на Конференцията по Конвенцията за правата на хората с увреждания, която се проведе в Ню Йорк. Тогава Димитрова пътувала до САЩ със скъп билет в бизнес класа.

Докато Димитрова бе на форума в САЩ в България майките на деца с увреждания продължаваха да стоят в палатката пред парламента с настояване държавата да поеме адекватна грижа за своите граждани. Недоволството на хората със специфични възможности от шансовете за живот и развитие, които се предоставят в страната ни дадоха мотив за приетата оставка и последвало връщане на поста на социалния министър Бисер Петков.