Вицепремиерът по икономическата и демографската политика Валери Симеонов изисква извинение в срок от 24 часа от Нова телевизия, bTV, БНТ и БНР.
"В противен случай ще защитя правата си по съдебен път", пише Симеонов. Позицията му е публикувана на страницата на Министерския съвет, на Фейсбук профила на вицепремиера и е изпратена като мейл до споменатите медии.

Повод за исканото извинение от Симеонов е участието му в сутрешния блок на Нова телевизия от петък, 6 октомври 2017 г.

Антон Тодоров, неразбран и атакуван, се извини на Виктор Николаев

Антон Тодоров, неразбран и атакуван, се извини на Виктор Николаев

Депутатът не заплашвал, а предупреждавал

"За втори път от приемането на вицепремиерската длъжност съм подложен на мащабна организирана клеветническа кампания от най-големите медии в страната. Разбирам, естествено, породената омраза и неприязън към всеки, който си позволява да има собствено мнение и да го отстоява, особено ако той е на ръководен пост. Това става в една среда с предварително разпределени роли и "порции на властта" - каквато беше медийно-политическата среда в България доскоро. Но не мога да приема, че някой друг, освен органите на правосъдието, ще раздават присъди, оценки и квалификации или пък ще си присвоят правото да говорят от името на цялата журналистическа общност", пише Симеонов.

Политиците са склонни да ограничават свободата на словото, смята Тома Биков

Политиците са склонни да ограничават свободата на словото, смята Тома Биков

"Неуместни шеги" и "гафове" били думите на Антон Тодоров и на Валери Симеонов

Той обяснява, че е участвал в сутрешния блок на частната национална телевизия: "след упорито настояване на продуцентката на предаването, въпреки че не питая особено уважение към този блок и съм отказвал участия в продължение на месец и половина (17 август 2017 г.)".

Според Симеонов близо 4 часа след приключването на разговора с Виктор Николаев била ораганизирана "клеветническа кампания във всички национални телевизии и в голяма част от новинарските сайтове, приписвайки ми престъпление, което не съм извършил". Всеки непредубеден зрител може да пусне записа и да се убеди с очите и ушите си, че това е грозна лъжа и сталинистко заклеймяване, пише Симеонов.

Според него, това се случва за втори път и припомня, че е дал столичен вестник на съда за: "непроизнасяни от мен изречения".

"Заявявам категорично - на никого не се извинявам, не се и "оправдавам", както написа една синя малотиражка", пише Симеонов.

Той уточнява, че адвокатската му кантора е изискала записите от всички телевизионни предавания на bTV, Нова, БНТ и БНР, в които бил оклеветен с изрязани от контекста думи.

"В повечето случаи без да е отразено личното ми мнение - основно и задължително изискване в телевизионната журналистика. Липсваше позиция и на засегнатото лице, за което се твърди, че е било заплашвано. Нещо повече, няма никакви оплаквания от него както в медиите, така и в прокуратурата.
Само последните две нарушения на журналистическите правила безспорно доказват тенденциозността и целенасочеността на кампанията. По тази причина, настоявам незабавно да получа извинения от Нова телевизия, bTV, БНТ и БНР. В противен случай ще защитя правата си по съдебен път", пише Валери Симеонов.

Когато въпросите след едно интервю са повече от отговорите

Когато въпросите след едно интервю са повече от отговорите

През последните дни слушаме само, че четвъртата власт била над всички, а свободата на словото е най-висша ценност. Дали? И вярва ли някой в това?

"Свободата на словото не е право само на журналистите, свободата на словото е право и на всички останали граждани в едно демократично общество, в т. ч. и на политиците. Никой не може да ме накара да говоря по въпрос, по който не желая да коментирам или който считам, че е глупаво или опасно за националната сигурност да се обсъжда в национален ефир. Това е мое човешко право и няма да позволя на никой да посегне на него", заявява в позицията си председателят на Националния фронт за спасение на България и съпредседател на ПФ.

"Не мога да приема, че скърцащи със зъби от злоба журналистки ще ми дават оценки и квалификации или че трябва да търпя обиди и намеци, само за това, че са ме поканили в някое студио. Това е причината да не приемам всички покани за участие към мен или покани за интервюта. Апелирам към публичните лица с достойнство да не забравят, че и те имат човешки права и да ги отстояват твърдо и безкомпромисно. За съжаление, няма съмнение, че живеем в държава, управлявана от две телевизии и от медийни кукловоди, от които треперят дори най-големите политически партии.
Давам срок за извинение 24 ч.", завършва позицията си Симеонов.