От пресцентъра на ГЕРБ разпространиха изявление на депутата Антон Тодоров, в която той се извинява на жуналиста Виктор Николаев, въпреки че още в началото се подчертава, че депутатът е останал неразбран.

Тодоров обяснява, че не е искал да "заплашва" журналиста и наблюдава "една всеобща истерия" по темата.

"Нещо повече, самият аз винаги съм държал на истината и на фактите и винаги съм си служил с тях.

Антон Тодоров припомня ситуацията и цитира думите си: "Много силни думи употребявате. Ще Ви изядат хляба. Вече изядоха хляба на колежката ви. И тя малко така беше тръгнала в някаква посока, но сега виждам, че липсва столчето й".

Как е възможно да се прави заключение, че съм заплашвал Виктор Николаев, недоумява Антон Тодоров.

Корнелия Нинова зове журналистите да не мълчат

Корнелия Нинова зове журналистите да не мълчат

Не е оправдание, че става дума за лично мнение на един депутат

Според него думите му не са заплаха, а предупреждение и думи на загриженост.

"Логиката на неговия въпрос визираше "шайката на Румен Радев", който назначава служебното правителство. От неговите думи лесно можеше да се направи извода, че тя е желаещата да усвои 1,5 млрд. лева. Моите думи бяха израз на загриженост, че с тези силни думи той би могъл да си навлече гнева на хора, които имат изключителни лостове за влияние."

Антон Тодоров припомня и случай с "друг президент, заради когото преди петнадесет години си отиде журналист" (бел.ред. Иво Инджев от bTV).

Главчев отказа да е класен ръководител за Антон Тодоров

Главчев отказа да е класен ръководител за Антон Тодоров

От БСП смятат, че заплахите на депутата са системни

"В рамките на по-малко от десет дни съм обект на безпрецедентна атака за оплюване и дискредитация от среди, които никога няма да ми простят разкритията, направени за олигархията, задкулисието, Командирите им и техните бизнес и медийни обръчи. Ченгетата от ДС и РУМНО - също.

Въпреки убеждението ми, че съм разбран напълно превратно и думите ми са изтълкувани абсолютно погрешно, аз държа да поднеса извинението си към Виктор Николаев. Правя го заради моя култ към свободата, правя го заради всичко онова, за което се боря повече от 28 години и заради създалата се истерия в определени среди от тази моя реплика, която смятам, че не беше коректно разтълкувана."

Припомняме, освен скандала от днес с участието на Антон Тодоров в Нова телевизия, името на депутата от ГЕРБ бе в центъра и на скандала около номинацията му за председател на комисията по досиетата. След бурното му обсъждане в продължение на няколко дни Тодоров се оттегли. 

Парелелно с това от левицата внесоха проект за нов Закон за досиетата миналата седмица. С него от БСП предлагат създаването на Институт за национална памет, в който да бъдат прибрани архивите.