Лидерът на Националния фронт за спасение на България (НФСБ) Валери Симеонов е водач на европейската листа на патриотичния съюз, в който влизат още Национален Идеал Единство, ГОРД, Средна европейска класа, Целокупна България и Сдружение "Патриот".

Втори в листата на патриотичния съюз е действащият евродепутат и зам.-председател на групата на евроскептиците в Европейския парламент Слави Бинев, излъчен на последните европейски избори от листата на "Атака".

На пресконференция в централата на НФСБ в София патриотичният съюз представи всичките 17 кандидати за европейския парламент, като след Симеонов и Бинев следват журналистите Велизар Енчев и Силвия Трендафилова.

Листата е съставена с участието на всички партии от патриотичния съюз и се състои от доказани, отговорни и последователни патриоти. Не е имало никакви противоречия, препирни и недоволства, категоричен бе Валери Симеонов.

Не става ясно дали лидерът на НФСБ има реални амбиции да остане евродепутат при успех на изборите, или повежда листата като знакова фигура и лице на партията. Симеонов и Бинев обявиха с усмивка, че считат за напълно реално и двамата да намерят място в Европейския парламент, така че въпросът за противоборство между тях не стои.

В европарламента НФСБ ще изпрати родолюбци, а не русофили или американофили, нито "платени компаньонки на ДПС", закани се Слави Бинев.

Големият съперник на "Атака" за патриотичния вот зае различна позиция по отношение на конфликта в Украйна. Според Валери Симеонов хората на Сидеров променят позициите си непрекъснато в зависимост от изборите, а в момента нарочно и чисто предизборно играят ролята на проруска партията, като разчитат на съществуващите в страната русофилски настроения.

Това е недостойно, защото един български патриот трябва да бъде българофил, а не "да пее хвалебствени дитирамби за Путин или Обама". НФСБ е категорично против каквото и да било прекрояване на граници, което е абсолютно ненормално и абсурдно да се случва под дулата на калашници в 21 век. Според Симеонов е "имало и други начини" това да се случи, ако се приеме, че територията на Крим е населявана предимно от руснаци.

Подобно прекрояване на границите крие огромна опасност за България, категоричен бе лидерът на НФСБ и именно това е причина, поради която той и партията му няма как да подкрепят. Става дума за нещо брутално - присвояване на територия, категоричен бе той и призова хората да си отговорят какво наистина би се случило, ако ние сме на мястото на Украйна в случая.

Валери Симеонов обаче призна, че в момента не може да даде категоричен отговор на въпроса какви трябва да бъдат мерките за излизане от ситуацията и съответно санкциите към Русия. "До този момент санкциите са чисто театрални, това не са никакви санкции и не мога да коментирам нещо, което не е факт", коментира той. Налагането на санкции обаче ще бъде нож с две остриета, защото икономиката на Западна Европа е зависима от енергийните източници на Русия, анализира той.