Лидерът на НФСБ оттегли спорната поправка за ВЕЦ-овете заради общественото недоволство.

Симеонов предлагаше в Закона за безопасното ползване на ядрената енергия забраната за водовземане от повърхностни води за производство на електроенергия да не се прилага за водовземане, за което към 9 август 2010 година е издадено съответното разрешително при условията и по реда на Закона за водите.

Буквално допреди месеци 43 малки ВЕЦ-а, които са отговаряли на абсолютно всички изисквания, съгласно директивата и съгласно българското законодателство, са работили и поради това, че им е изтекъл 10-годишния срок за работа, тяхното разрешително е прекратено и не е възстановено. Така лидерът на НФСБ аргументира внесените от него промени и впоследствие оттеглени.

Това, по думите му, са 43 работещи ВЕЦ.

Еколози протестират пред парламента

Еколози протестират пред парламента

Заради промените в закона за ядрената енергия

На мен не ми харесва това ние под натиск на екологични организации, които силно изопачават истината по този въпрос, да извършим една екзекуция, отсече той. Нямало доказателства тези 43 ВЕЦ-а да нарушават екологичното законодателство. На мен ми се иска все пак да не бъдем екзекутори, да не ги затриваме, подчерта Валери Симеонов.

Европейското законодателство не забранява да се строят ВЕЦ-ове, обясни и социалистът Атанас Костадинов след оттегленото предложение. Той приема идеята да се постигне съгласие.

Екологията не можела да се противопоставя на направени инвестиция в миналото, според червения депутат. Само у нас екологията пречи на развитието, заяви Костадинов. Левите искат да се изяснят основните очертания на проблема. А той за БСП възникнал от безхаберие. Освен това за социалистите темата трябвало да се гледа в комисията по околна среда в НС.

В този сегмент цари пълен хаос, според Манол Генов от БСП. Проблемът трябва да бъде решен, категоричен бе той. Казусът трябвало да се реши така, че да обслужва интересите, както на инвеститорите, така и на екологията.

В кулоарите пред медиите Валери Симеонов посочи, че предпочита предложението му да се обсъди в неистерична обстановка.

В последните дни се насажда една погрешна представа в обществото по отношение на тези малки ВЕЦ, изтъкна той. В същото време те отговаряли на законовите изисквания. Те не са незаконно построени, получили са строителни разрешения, получили са екологични разрешения за своето изграждане, каза още лидерът на НФСБ. Идеята му е била да се удължи работата на малките ВЕЦ-ове. Симеонов не иска на неговото предложение да се сложи черният печат "отхвърлен".