Недосегаеми не трябва да има - законът е над всички, заяви лидерът на НФСБ Валери Симеонов пред БНТ във връзка с акцията на Прокуратурата в президентството и последвалите арести на съветници на държавния глава.

Той допълни, че предстои обвиненията да бъдат доказани в съда, но не би оправдал тежки нарушения като държавна измяна, ако това се докаже.

"НСО не трябва да съществува. Трябва да има служба към полицията." - посочи Симеонов, припомняйки, че депутатите от НФСБ са гласували против първия Закон за НСО през 2015 г.

Десетилетия НСО гази правилата, убеден Симеонов

Десетилетия НСО гази правилата, убеден Симеонов

Не било истина, че президентът не контролирал НСО

На днешния Коалиционен съвет е решено да се дадат правомощия на началника на НСО той да взима решенията за охраняемите лица, а не както досега - отговорността да е на оторизираната комисия.

Лидерът на НФСБ е категоричен, че Ахмед Доган и Делян Пеевски не трябва да бъдат охранявани от НСО. "И двамата са състоятелни и могат да си позволят частна охрана", поясни той.

Валери Симеонов припомни, че като вицепремиер през 2018 г. е поискал отговор на какво основание НСО охранява Ахмед Доган и първи е повдигнал въпроса за това нарушение на закона. Информация обаче не е предоставена.

Той напомни, че телевизия СКАТ и НФСБ водят вече 6 години битката срещу незаконното заграбване на част от парка "Росенец" и така наречените сараи на Доган.

"Точно 9 дка, продадени от "Лукойл" на ДПС-фирмата "Хермес Солар" на Хайрие Сюлейман през 2014 г. Съседният терен, също недостъпен за граждани и институции, е нефтеното пристанище на "Лукойл - руският петролен гигант", посочи лидерът на НФСБ.

През 2014 г. СКАТ и НФСБ подават сигнал до Община Бургас и РДНСК, че на "Росенец" се строят незаконни обекти. Нещо повече - обектът е определен като водно-спортна база. "Палатът на Доган да ви прилича на Водно-спортна база?", попита Симеонов.

В същия парцел са нарушени и изискванията на Закона за устройство на територията и Закона за Черноморското крайбрежие - в зона А на отстояние до 100 метра от брега, се строи на височина 12 м. вместо нужните 7.5 м. Има огромна незаконна оранжерия и прилежаща инфраструктура.

През 2015 г. е поставена бариера пред имота на "Росенец".

"Депутатите от НФСБ Валентин Касабов и Христиан Митев се опитаха да влязат, но бяха възпрепятствани, така както се случи с Христо Иванов вчера. Подадохме сигнал до Прокуратурата и на 3.12.2015 г. бариерата беше премахната. Сега я виждаме възродена отново."- каза още Симеонов.

Припомняме, тази сутрин прокурори влязоха в сградата на президентската администрация. Акцията на прокуратурата идва след вчерашното извънредно изявление на държавния глава, в което той призова Националната служба за охрана (НСО) да спре да охранява почетния председател на ДПС Ахмед Доган и депутата от ДПС Делян Пеевски, като и посочи, че пряко отговорен за решенията кой да бъде охраняват е изпълнителната власт в лицето на премиера Борисов.

Повод за изявлението му беше инцидент, при който бившият правосъден министър от кабинета "Борисов-2" Христо Иванов отиде на плаж Ресенец, където е лятната резиденция на Доган, но беше изблъскан от охранители, които не се легитимираха.