Законът е над всичко и е за всички. Така лидерът на НФСБ Валери Симеонов коментира акцията на прокуратурата в президентството. Ако трябва, ще влизат след като имат данни за престъпления, подчерта той пред медиите за действията на прокурорите. Никой не е застрахован, че ако има данни за престъпления, няма да го разследват, по думите му.

Лъжа било твърдението на президента Румен Радев, че не контролира службата за охрана. Изпълнителната власт подава обектите, които трябва да бъдат охранявани, а НС осъществява контрол от най-общ вид.

За Симеонов поведението на президента вчера било изключително махленско и е безотговорно да се прехвърля отговорността на Народното събрание. Десетилетия НСО гази правилата, според лидера на НФСБ. Началникът на НСО свиквал комисията, която преценява кои лица да бъдат охранявани.

Валери Симеонов приветства поведението на Христо Иванов. И в момента Ахмед Доган бил недосегаем, според него.

Симеонов няма особено добре мнение за шефа на НСО за охраната на почетния председател на ДПС. Затова и президентът нямало защо да се чуди защо НСО охранява Ахмед Доган. Според НФСБ, НСО трябва да поеме цялата отговорност за охраната на застрашените лица. До седмица партията ще направи тези предложения, за да няма "залагане, прикриване зад колективната отговорност".

Валери Симеонов е против държавните гардове да охраняват Ахмед Доган и Делян Пеевски. Те създавали усещане в обществото за недосегаемост и привилегированост. Ако имали нужда от охрана, да си вземат частна. С премиера е обсъдена законодателната мярка на НФСБ за НСО и проектът ще бъде входиран заедно с ГЕРБ.

Плажът на Росенец ще бъде достъпен, гарантира още Валери Симеонов. Морският сарай на Доган бил незаконен. Вътре също имало изградени незаконни обекти. Била изградена пречиствателна станция, която да обслужва сараите. До момента прокуратурата не си е вършила работата, според лидера на НФСБ.

Припомняме, тази сутрин прокурори влязоха в сградата на президентската администрация. Акцията на прокуратурата идва след вчерашното извънредно изявление на държавния глава, в което той призова Националната служба за охрана (НСО) да спре да охранява почетния председател на ДПС Ахмед Доган и депутата от ДПС Делян Пеевски, като и посочи, че пряко отговорен за решенията кой да бъде охраняват е изпълнителната власт в лицето на премиера Борисов.

Повод за изявлението му беше инцидент, при който бившият правосъден министър от кабинета "Борисов-2" Христо Иванов отиде на плаж Ресенец, където е лятната резиденция на Доган, но беше изблъскан от охранители, които не се легитимираха.

Охранителите си позволиха да хвърлят и националния трибагреник, който Иванов заби на плажа - изключителна държавна собственост, според Конституцията, чл. 18, ал.1. От НСО първоначално отказаха да признаят, че тези гардове са техни.

След това президентът Румен Радев заяви, че охраната там е на НСО, но поясни, че той няма контрол върху НСО. Това е станало със законодателството от 2015 година, с което за службата се отменя реалния контрол върху нея от страна на държавния глава.