Външна комисия в парламента прие декларацията за членството на Украйна в НАТО.

Христо Иванов, ДБ, каза, че това е знак, че когато настъпи мир Украйна ще може да разчита на нашата подкрепа.

Според Екатерина Захариева от ГЕРБ с този акт показваме на българския народ, че всяка държава е суверенна сама да решава в кои съюзи да участва. Тя критикува някои от партньорите ни в НАТО във въздържанието им да подкрепят Украйна, за да не ядосат Русия. В резултат Украйна бе нападната, по думите й.

Очаквано срещу декларацията се обявиха от "Възраждане".

Ние сме категорично против тази декларация, защото рискуваме да влошим и без това обтегнатите отношение с Русия, каза Ангел Георгиев от "Възраждане". Според него една такава декларация ще създаде напрежение. Освен това депутатът заподозря, че декларацията не е писана в България, а някъде извън страната ни. Мнозинството от българското население не би желало да се намесваме в конфликта между две братски страни, убеден е народният представител от "Възраждане". Освен това, по думите му, евентуална ескалация на конфликта ще постави българската армия в трудна ситуация.

Ако ние позволим една страна със сила да си присвои територия на друга, бихме легитимирали поведение, демонстрирано през Втората световна война, смята Даниел Митов. През тази декларация браним българския национален интерес, подчерта бившият външен министър.

А Христо Иванов предупреди, че се наблюдава желание от страна на Русия да си върне влиянието в Източна Европа. Ако Украйна иска да е част от НАТО, ние трябва да я подкрепим, по думите му.

Всяка страна в Източна Европа сама ще взема решения, смята депутатът. Сигурността на Украйна е сигурността на Европа и България, коментира и Даниел Лорер.

Борисов, Пеевски и Иванов сложиха подпис под декларация за Украйна в НАТО

Борисов, Пеевски и Иванов сложиха подпис под декларация за Украйна в НАТО

Декларацията не е подкрепена от депутат от ПП