Министърът на външните работи Даниел Митов няма да напуска поста си в правителството.
Решението беше обявено лично от него в „Годината" по Дарик радио.
Митов допълни, че към момента изпълнява задачите си добре и че има да се свърши още много работа, за която правителството му е гласувало доверие.

„Аз имам мандат, имам цели, които до момента се изпълняват. България е надежден член на НАТО и ЕС, това беше първа цел, записана в политическата програма на кабинета – България да бъде ясно определила се държава и да задълбочава интеграцията си в структурите на двата съюза, така че това се изпълнява, то е видимо, никой не го оспорва.
До момента аз нямам никакви колебания. В същия момент имаме да правим и реформа вътре в самото министерство. Тези неща са важни. Аз до момента имам пълен картбланш да работя по тях и смятам, че отговорността, която е поета, трябва да си я носим." – добави Митов.

Според министъра на външните работи, реформа в съдебната система категорично трябва да има. По думите му, промените в Конституцията не са направени лесно и затова могат да се приемат като постижение.

„Няма да гадая дали докладът за България ще е по-добър, по-лош. Тепърва ще става ясно и България ще трябва да защити в крайна сметка постигнатото, защото борба за промяна на конституцията – това не беше лесно, беше си постижение. Квотите вътре, това, което е гласувано, е съвсем друг разговор. Аз, честно казано, по-добре е да го оставя на специалисти по съдебната реформа." – коментира Митов.

Според него, думата, с която 2015 година може да се опише, е бърборене. Той поясни, че през годината са надделели безсмисленото говорене, лъжата, пропагандата и дезинформацията.

Външният министър изрази надежда думата на 2016 година да бъде стабилност.