младеновГеорги Първанов е политическият чадър върху всички структури на Държавна сигурност в България.

Това заяви външният министър Николай Младенов, помолен да коментира изказване на държавния глава, че 10 от сега действащите дипломати, назначени от ГЕРБ, са принадлежали към ДС.

Първанов:
Явно има проблеми в управлението и ще трябва да се търси начин да се разлаят кучетата.
   Още...


Младенов попита защо по време на неговите президентски мандати 50% от назначените дипломати са от ДС.

„Почти всички съветници на Георги Първанов, известен с досието „Гоце", са били агенти на ДС, изтъкна първият ни дипломат. Аз тези хора няма да ги изпратя посланици", категоричен беше Николай Младенов.

Оттук нататък няма да има назначения на посланици и генерални консули, които да компрометират държавата по този начин. В България това приключи, заяви още външният министър.

Той коментира, че 20г. след края на комунизма у нас 45% от представителите на страната ни зад граница са били свързани с тайните служби. „Те не са намалявали, а са се увеличавали през последните години", посочи, външният министър.

Попитан защо са се увеличили дипломатите-агенти, той отговори: „Това е един похлупак, сложен на Министерство на външните работи. България веднъж за винаги трябва да затвори страницата ДС".

Цветанов:
Тежко е, ако Външно министерство за 20 години не е изградило потенциал от хора, които да са част от евроатлантическата ориентация на страната.

Припомняме, позицията на президента Първанов е, че няма да допусне политическа чистка на посланици. Това означава най-вероятно, че за момента действашите ни висши дипломати с досиета остават, тъй като по Конституция държавният глава издава укази за назначаване и отзоваване.

Вчера пък Първанов бе още по-категоричен, заявявайки, че тази тема за него е приключила, като отбеляза, че има много по-важни неща на дневен ред, например здравеопазването, което е в кома.