Министерството на външните работи харчи 1 милион лева годишно само за куриерски услуги. Част от тези разходи са абсурдни - за поздравителни писма и други подобни пратки, които не изискват непременно използването на дипломатическа поща.

Това съобщи министър Николай Младенов, цитиран от kafene.net

Той представи пред служителите на ведомството Стратегическия преглед на МВнР, на базата на който ще се вземат решения за реформи с цел оптимизиране на работата и съкращаване на разходите на МВнР с 15 на сто.

Младенов посочи и други примери, които пречат на ефективността. Например един служител има шанс да стане посланик едва на 28-ата година след назначението си във ведомството.

Нужна е приоритетизация на целите и задачите на България във външната политика. На тази база ще се вземат решения за съкращения на мисии, преустройство в централата и т. н.

Една от важните цели е подобряване на консулските услуги, каза Младенов. И в тази област била необходима дълбока реформа.

От следващата година вероятно ще бъде въведено правилото да не се назначават за посланици хора, които имат по-малко от 2 г. до пенсия. А ако действащ посланик навърши пенсионна възраст, той ще трябва да се прибере до 2 г., обясни Младенов.