В навечерието на мюсюлмански празник турският вицепремиер Бекир Боздаг през месец август измина над 3 хил. км в България, където посети доста мюсюлмански места.
Това заяви Десислав Чуколов от Атака по време на парламентарния контрол в рамките на питането си към външния министър Вигенин.

Боздаг е посетил турския редут в Плевен, срещнал се е с вицепремиера Златанова и представители на мюсюлманското вероизповедание в България.
Беше организирана и една вечеря в Пловдив, на която присъства и българският президент Плевнелиев.Тази среща беше затворена за българските медии, припомни Чуколов.

Той отправи въпрос към Вигенин дали тази вечеря е била съгласувана с българското външно министерство.

Министерството на външните работи беше уведомено с нота за неофициално посещение на турския вицепремиер за поднасяне на поздравления по случай Байрам, заяви външният министър.
От българска страна е била предложена среща с вицепремиера Златанова, на която са били разменени мнения по въпросите на туризма и енергетиката, заяви още Вигенин. За вечеря в Пловдив министерството не е било информирано.

Във връзка с публикации в медиите за предявявани претенции от страна на Турция към български недвижими имоти, в министерството на външните работи е бил извикан посланика на Турция, на която той е казал, че Турция няма такива претенции.

Вигенин даде и пример с посещението на български делегации в Турция по повод на християнски празници.
Външният министър посочи още, че Боздаг е направил подобна визита и в Северна Гърция.

Чуколов заяви, че българското външно министерство трябва да има реакция по въпроса с 53 дела, които се водят за възстановяване на вакъфски имоти.

От своя страна Вигенин посочи, че обезщетяването на тракийските бежанци е въпрос, който стои на дневен ред. Той е предмет на работа на смесената комисия на нерешените въпроси между България и Турция.
Това е сложен процес, но нашето правителство пое ангажимент да работи сериозно по него, заяви Вигенин.

По отношение на незаконно влизащите в България чужди граждани от територията на Турция Вигенин посочи, че приетият от правителството план се подлага на ежеседмичен преглед.

Българската дипломация продължава усилия по сключването споразумение с турската страна. Вигенин е направил работно посещение в Турция, където се е срещнал с турския външен министър. Обсъдено е било намаляването на имигрантския натиск.
Турската страна е била призована към по-засилен ангажимент към засилен контрол на българо-турската граница.

От турска страна срещаме разбиране и нямаме причина да смятане, че има целенасочени действия, каза Вигенин .
Стана ясно, че външният министър на Турция е готов да посети България, където да продължи обсъждането на въпроса с имигрантите.