Изказването на говорителя на външното министерство на Руската федерация Мария Захарова от сряда, че решението за изпращане на военна помощ за Украйна е поредното неприятелско действие на София спрямо Москва и удължава конфликта, напълно се вписва в пропагандната реторика на Русия и не е изненада.

Това заяви на редовния брифинг на Министерството на външните работи заместник-министър Костадин Коджабашев.

"Бих искал да припомня, че далеч преди 3 ноември, откогато датира това решение на Народното събрание, България фигурира в списъка на неприятелските държави на Русия, а не обратното. Освен това говорителят на МВнР на Руската федерация заявява, че отношенията ни са в най-ниската си фаза, но в същото време със заявлението си допълнително ескалира въпросната ситуация. Двустранните отношения наистина са в най-ниската си фаза, по същество всякакво сътрудничество на практика е прекратено. Но това се дължи на започната от Русия война, която е в противоречие с устава на ООН, на международното право и застрашава сигурността не само в региона, а в целия свят", подчерта той.

Коджабашев изтъкна - България е суверенна държава и всички институционални решения, в това число и това на парламента, се "диктуват единствено от интересите на страната".

"Не считам, че е проява на добър тон да се коментират решенията на парламента ни от представители на чужда държава", добави заместник-министърът.