Изказването на министъра на външните работи Ивайло Калфин по време на съвещанието на българските посланици, което продължава вече трети ден, всъщност е в унисон с много ясната, последователна, добронамерена и конструктивна позиция на България по отношение на Македония.

Това заяви заместник-министърът на външните работи Любомир Кючуков.

Той конкретизира, че България подкрепя европейската и евроатлантическата интеграция на страните от Западните Балкани, в това число и на Македония.

Това, което бихме искали занапред, е отношенията с Македония да се развиват на основата на добросъседството и на принципи, залегнали в двустранната декларация на двамата премиери от 1999 г., заяви Кючуков.

В тази декларация, уточни той - България и Македония са поели ангажименти за ненамеса във вътрешните работи една на друга и за ограничаване на негативната пропаганда.

България стриктно спазва ангажиментите по тази декларация и занапред ще прави всичко възможно да има позитивно, добронамерено, прагматично сътрудничество между двете страни, подчерта Кючуков.

Той категорично заяви, че няма основание тази българска позиция да се превръща в предмет на публични негативни обсъждания, където и да е.

По думите на Кючуков Македония, както и всички страни от региона, е извървяла сериозен път към своята европейска и евроатлантическа интеграция и „бихме желали този път да продължи".

По повод широко експонираното в македонските медии раздразнение от страна на македонския посланик у нас от неосъществена негова среща в българското външно министерство Кючуков поясни, че няма никакво недоразумение.

Срещата е била поискана от македонския посланик, била е насрочена, но минути преди да се състои, той я е отказал.

При поискване, нова среща ще му бъде дадена, заяви Любомир Кючуков и подчерта, че в българското външно министерство за срещи не се чака със седмици.

Неосъществената среща е била предложена на равнището, на което в момента е имало хора в състояние да разговарят с македонския посланик.

Беше предложено на посланика да се срещне с представител на дирекцията, отговаряща за връзките с Македония, тъй като в момента тече посланическото съвещание и цялото ръководство е ангажирано в заседанието до края на седмицата, поясни Кючуков.

Той съобщи още, че до момента няма официална реакция на македонската страна чрез нашето посолство в Скопие.