Депутатите поспориха отново за коледната си ваканция, макар че на едно от заседанията си преди седмица почти решиха да нямат такава. 

Председателят на Комисията по бюджет и финанси и депутат от ИТН Любомир Каримански засегна темата, като отсече, че ако народните представители нямат почивка между празниците, то всички партии трябва да бъдат съгласни с това. Причината - заяждане от страна на "Възраждане" за това, че депутатите не искат да си отменят коледната ваканция, а бързат да отидат на Малдивите и Бахамите, за да не приемат предложенията на партията за по-ниска ставка на ДДС върху малката потребителска кошница и лекарствата.

Георги Ганев от ДБ заяви, че ако все пак темата за коледната ваканция на депутатите отново се разгледа, тя трябва да бъде внесена в отделен законопроект, да мине през съответната комисия и със съответните оценки на въздействие, както с подкрепата или неподкрепата на съответните партии.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов заяви, че мястото за водене на спорове за политика е в Народното събрание, а не на улицата, Той открои, че "Възраждане" имат пет внесени проекта, сред които отмяна на извънредната епидемиологична обстановка, като не знае колко имат от БСП, не ги следял.

Зам.-председателят на Народното събрание и депутат от БСП Кристиян Вигенин отговори на нападките на "Възраждане". Според него депутатите от партията на Костадинов унижават народните представители и е учуден от внушенията, че бързат да ходят на почивка.

"За мен е учудваща дискусията, в която влизате, защото само преди малко Народното събрание взе решение на второ четене да се приеме законопроектът за ДДС-то и "Възраждане" допринася за това, като гласували "за". Други идеи за промяна на ДДС-то, които засягат предстоящия държавен бюджет, ще могат да бъдат направени тогава, когато се отвори процедурата за приемане на бюджета за 2022 г.", каза Вигенин.

Той настоя работата да продължи по същество, а да не се коментират в пленарна зала въображаемите Малдиви и Бахами.

Депутатите почти без ваканция за Коледа

Депутатите почти без ваканция за Коледа

Ще почиват в периода от 29 декември до 31 декември

Пламен Абровски от ИТН заяви, че "Възраждане" са част от Народното събрание и като партия в парламента трябва да се държат отговорно. Ако искате да отменим ваканцията, предложете го, защото това, което вършите в момента е безотговорно, подчерта Абровски.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова пък коментира, че въпреки извънредните обстоятелства, трябва занапред никога НС да процедира по начина, по който го направил сега. А трябва депутатите да държат сметка за това как се свикват комисиите, как се дебатират ваканциите и да се спазват принципите, които самите народни представители са заложили в закона. Тя увери, че коалицията ГЕРБ-СДС няма да създават прегради пред бизнеса и хората, но настоя да се спазват правилата.