Декларацията, внесена в деловодството на Народното събрание в четвъртък, която подкрепя членството на Украйна в НАТО след края на военния конфликт и изразява съпричастност към Киев, предизвика разнопосочни реакции в парламента.

Документът е внесен с подписите на представители на всички парламентарни групи без "Възраждане" и БСП.

Под нея са се подписали Бойко Борисов и Десислава Атанасова от ГЕРБ, Христо Иванов и Атанас Атанасов от ДБ, Мустафа Карадайъ от страна на ДПС и Тошко Йорданов от името на "Има такъв народ".

"Още веднъж да препотвърдим позицията на България. Защото ние от Движението за права и свободи неведнъж сме заявявали нашата категорична позиция, че ние като държава трябва да подпомагаме евроатлантическата интеграция на Украйна, членството на Украйна в ЕС и НАТО. Разбира се, при спазване на съответните правила", пръв коментира темата в кулоарите на парламента лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

Очаквано, от "Възраждане" се обявиха остро против въпросната декларация.

"Знаете, че в момента няма как Украйна да бъде приета в НАТО, защото няма как да се приемат държави, които са във война. А въобще въпросът в момента да се коментира при положение, че има война, смятаме, че изключително неблагоразумно, защото това би могло да доведе до ескалация на напрежението и на практика до Трета световна война. Така че ние сме против приемането на Украйна в НАТО, не считаме, че въпросът трябва да бъде въобще поставян в момента", контрира Ангел Георгиев от формацията на Костадинов.

От БСП, чиято принципна позиция, също като на "Възраждане", е България да не заема страна в конфликта, не дадоха коментар.

Това обаче направи председателя на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов.

"Има среща на върха на НАТО във Вилнюс, тази декларация е свързана с нея. Второ, декларирането една страна да влезе в НАТО - принципно е хубаво съюзът да се разширява", подкрепи идеята за официална позиция народният представител.

И попита - защо нито един представител на "Продължаваме промяната" не е подписал декларацията?

Косвено му отговори Никола Минчев от ПП. "От името на парламентарната група има подпис на съпредседателя ѝ Атанас Атанасов, което обвързва цялата парламентарна група. От човек от "Продължаваме промяната" няма подпис, но това е абсолютно технически въпрос. Ние напълно заставаме зад тази декларация, подкрепяме на 100% присъединяването на Украйна към НАТО."

ГЕРБ не коментираха темата.

Украйна пришпорва НАТО за яснота относно членството си

Украйна пришпорва НАТО за яснота относно членството си

Дошло е времето Алиансът да изясни позицията си