Никога не бих се ангажирал партийно. Никога не съм членувал в партия и никога не съм се занимавал с политика. Нека хората първо да чуят инициативния комитет (в 11 часа дава пресконференция, б. р.), пък тогава ще говорим за кандидатурата ми за президент.

Това лаконично коментира акад. Стефан Воденичаров, председател на БАН, по въпроса за издигането му като кандидат за президент на България.

Другото, което спомена по въпроса в сутрешния блок на БНТ, е, че повечето от хората от ициативния комитет са хора, които са работили за благото на България и те му били приятели и колеги.

Иначе шефът на БАН коментира основно посещението на Вселенския патриарх Вартоломей у нас. Той разясни, че причината, поради която от БАН са инициирали визитата, е отслабването на моралните устои на българската нация и понеже Вартоломей бил стожер на моралните ценности, е било добра кауза да дойде у нас.

Покрай посещението БАН и Българската православна църква са работили в тясно сътрудничество, като от БАН са запитали патриарх Неофит дали БПЦ е съгласна Вартоломей да ни посети. Получили одобрение и Вселенският патриарх бил поканен от църквата ни.

Стефан Воденичаров отказа да коментира по същество щекотливи въпроси като например искането на Вартоломей за премахването на паметника на българския екзарх Антим I от двора на българската църква в Одрин. Мотивът му да не коментира беше, че не бил в дълбоко течение с казуса. Нито разбирал в дълбочина църковните работи.

Обаче председателят на БАН защити инициативата за посещението на Вселенския патриарх у нас, като изтъкна неговите големи заслуги за единението на БПЦ, имайки предвид разкола през 1990-те години и свикания и със съдействието на Вартоломей помирителен църковно-народен събор през 1998 г. Подчерта като заслуга на Вартоломей и това, че е силен привърженик на съхранението на природата за бъдещите поколения.

Идеята за връчването на най-високото българско държавно отличие - орден "Стара планина", на Вселенския патриарх е тъкмо на акад. Стефан Воденичаров, призна си той, аргументирайки се с гореизложените му заслуги.

Запитан дали смята, че са били допуснати грешки по време на посещението на Вселенския патриарх, шефът на БАН отсече, че всичко е минало много добре и много хора се радвали.