Включването на студентите в протеста е нова фаза. Това заяви пред БНР антропологът Васил Гарнизов.

"Ако разглеждаме обществото като възпалено, значи равнището на недоволство е минало всякакви граници, позволяващи нормално управление. С включването на студентите възпалението обхваща нови части на общественото тяло и сякаш преминава в по-остра фаза", обясни Гарнизов.

Според него протестите успяха да фокусират вниманието на българското общество върху себе си и върху проблема, който атакуват. Те привлякоха международно внимание върху себе си. Това е важен факт, защото и премиерът, и главният прокурор много разчитат на европейска подкрепа, когато губят подкрепа у дома си, обясни антропологът.

Според него не може да се прогнозира какво ще стане до края на годината. Стратегията на Борисов е да изкара мандата на всяка цена. Стратегията на протеста е да не отстъпва

И студенти от СУ излязоха на протест
Обновена

И студенти от СУ излязоха на протест

Те призовават техни съмишленици от цялата страна да ги подкрепят

"Важно е в тази ситуация как реагират съюзниците на протеста и тези на премиера. Съюзниците на протеста са Европейският парламент, европейското обществено мнение, а ако се включат студентите, на Борисов ще му е трудно да се противопостави. Той хвърля големи усилия да ухажва работодателите и синдикатите", каза Гарнизов.

"За да падне правителството, трябва да изпаднем в ситуацията на генерална стачка", обясни Васил Гарнизов.