Васил Левски е „най-великият българин" с 58 857 гласа. На второ място е Петър Дънов с 19247 гласа, а трети -Хан Аспарух с 17631 гласа.

Водещ на предаването "Великите българи" по беше Бойко Василев, а стотицата бе представена във възходящ ред с кратки клипове за всеки един велик българин.
В студиото бяха поканени историци, журналисти, писатели, интелектуалци.

Хан Аспарух, княз Борис I, Васил Левски, Иван Вазов, Кирил и Методи, Паисий Хилендарски, Петър Дънов, цар Симеон Велики, Стефан Стамболов и Христо Ботев.

Това бяха номинациите за челната десетка на „Великите българи". Те бяха подредени по азбучен ред.

Основният застъпник за Васил Левски беше доц. Пламен Митев, ученик на големия историк проф. Николай Генчев. Историкът сподели пред камерата на БНТ, че няма по-подходящ човек за застъпник от неговия учител и затова документалната лента беше изградена почти изцяло от интервюта с проф. Генчев, запазени в архива на БНТ. В отбора беше и режисьорът Коста Биков, автор на документалния филм, както и студенти по история.

Най-разнороден, като представители на различни професии, бяха защитниците на Симеон Велики. Негов основен застъпник бе директорът на Военноисторическия музей полк. Петко Йотов. Освен него, в убеждаването се включиха и соченият като най-добър непрофесионален историк кардиологът проф. Младен Григоров, актьорът Мариус Донкин, изиграл Симеон във филма „Златния век", както и началникът на катедра „История" във Военно- морското училище капитан I-ви ранг Асен Кожухаров.

Проф. Валери Стефанов, декан на Славянския факултет в СУ, бе застъпникът за Христо Ботев. В отбора бе и внукът на големия български поет Боян Ботьов, както и директори и учители от различни училища в цялата страна.

Основен застъпник на Паисий Хилендарски бе проф. Кирил Топалов. В убеждаването му помагаха отец Николай от храм паметника „Александър Невски", учител по история и негови ученици от Софийската математическа гимназия, която носи името на Паисий.

Поетесата Мирела Иванова, която е директор на музея на Иван Вазов, бе застъпникът на народния поет. В нейния отбор бяха внуците на Вазов Светослав и Светла Благоеви, наследници на Борис Вазов, актьорът Валентин Танев, превъплатил се в образа на Патриарха на българската литература в документалния филм, който показа БНТ, както и проф. Ина Пелева от Пловдивския университет.

Застъпник на хан Аспарух бе историкът Димитър Стоянович, в чийто отбор бяха и представители от клуб „Багатур" от Стара Загора, които са известни с това, че се учат да живеят като прабългарите. Това е и причината да се появят в студиото с типичните за прабългарите одежди.

„Капитан" в отбора за Петър Дънов бе и председателят на Бялото братство в България Андрей Грива, като и десетте представители в отбора са последователи на дъновизма.

Застъпник за Кирил и Методий бе директорката на Народната библиотека, носеща името на двамата братя, проф. Боряна Христова, като нейния отбор бе съставен изцяло от български учени.

За Борис I Покръстител да дадат своя глас зрителите убеждава писателят и драматург Георги Тенев. Интересното в този отбор е, че сред застъпниците беше и дете, съименник на великия български цар, Борис-Михаил.

Режисьорът Явор Гърдев бе основният застъпник в отбора на Стефан Стамболов. Освен него в разговора участваха и Георги Мамалев, изиграл ролята на Стамболов в „Записки по българските въстания", а представителят от родното място на големия български държавник бе доц. Милко Палангурски от Великотърновския университет.

Според формата кампанията преминава през няколко етапа - номиниране на личности и определяне на Топ 10, избиране на Топ 10 и крайната цел - изборът на най-великия българин на всички времена, се посочва в сайта www.velikite.bg.

Първият етап стартира от 9 юни и приключи на 10 декември, като през този период всеки можеше да предложи имената на своите велики българи от всички времена.

"Великите българи" е телевизионен формат, който БНТ реализира по модела на Би Би Си "Великите британци".

След големия успех на проекта през 2002 г. във Великобритания, той се продуцира и в Германия, Франция, ЮАР, САЩ, Канада, Холандия, Финландия, Белгия и Чехия.
Във всяка една от страните, реализацията му предизвиква национален дебат относно това кой заслужава да бъде определен като велик, какви са критериите, на които трябва да отговаря една велика личност.

Идеята на "Великите българи" е не да пренапише историята, а на базата на широк дебат да се провери каква ни е ценностната система.