Финансовият министър Асен Василев не е очаквал напускането на министрите на "Има такъв народ" (ИТН) на властта. Това каза вицепремиерът и министър на финансите пред БиТиВи.

Не очаквах да хвърлят държавата под автобуса, каза той. С голяма част от екипа на ИТН се работело добре. Проблемът бил с политическото ръководство на ИТН и в парламента. От известно време Василев нямал никакви отношения със Слави Трифонов. 

БСП поема курс към програмен кабинет до края на 2022 г.

БСП поема курс към програмен кабинет до края на 2022 г.

Искат изработване на програма за управление на държавата от сегашната коалиция до края на годината

Дали ПП трябва да управлява, трябва да го кажат хората, а не Слави Трифонов. ПП нямали проблем с комуникацията с БСП и ДБ. Разговорът спира, по думите му, когато единият партньор каже, че иска 4 милиарда лева за МРРБ. Любомир Каримански бил неприемлив за БНБ за ПП, БСП, ДБ.

Сега, според финансовия министър, било важно да се овладеят цените, а не кой с кого се е скарал. Асен Василев вярва, че бюджетът ще мине. На Гроздан Караджов било казано, че няма как да получи от бюджета 3,9 милиарда лева. Следващата седмица ще излязат данни за ремонтите на пътища, стана ясно от думите му.

ДБ и БСП подкрепяли Бойко Рашков за КПКОНПИ. Василев каза още, че на много нива в момента върви борба с корупцията. Границата ни била основна пробойна, заради която нямало как да влезем в Шенген.

Новата КПКОНПИ щяла да има повече правомощия. Ако ние сме направили нещо, нека ни разследват, нищо лошо няма в това, заяви Асен Василев.

Слави Трифонов: Кирил Петков управлява като ГЕРБ, еднолично и авторитарно

Слави Трифонов: Кирил Петков управлява като ГЕРБ, еднолично и авторитарно

Тези хора не стават да се занимават с управление на държава

Той каза, че в ИТН имало две позиции за енергетиката и доставките от Русия. Не са водени разговори министрите на ИТН да останат, каза финансовият министър.

При мнозинство той би поканил в правителството Александър Николов и Радостин Василев от ИТН. Все още нямало имена за нови министри след оттеглянето на ИТН. Или искаме да си вземем обратно държавата и нещата да си останат, каквито бяха и милиардите да отиват в кюлчета и пачки, изтъкна Асен Василев.

Водят се разговори за подкрепа за бюджета, стана ясно от думите му. Разговори за Македония има нон стоп, каза той. По мнението му станало ясно, че проблемът не е между България и РСМ, а между ЕС и югозападната ни съседка. Кабинетът няма да иска вот на доверие. Червената ни линия е в момента, в който видим, че някой краде и не можем да го спрем, каза финансовият министър.

ПП не се страхува от нови избори. В ИТН има много нормален, разумен диалог, отново каза той. Тези хора трябвало да преценят на кого искат да са лоялни- на България или на "един лидер, който е откъснат от действителността".

Лена Бориславова: Готови сме за нови избори, но след като изчерпим всички възможности

Лена Бориславова: Готови сме за нови избори, но след като изчерпим всички възможности

Усилията на кабинета са насочени към актуализацията на бюджета