Вътрешният министър Валентин Радев се изненада от поисканата му оставка от БСП. На брифинг в Министерския съвет той изтъкна, че не БСП, а един конкретен човек от БСП (б.р. Красимир Янков) му иска оставката. Причината са промени в Закона за движение по пътищата, приети от Народното събрание още през февруари месец.

БСП поиска оставката на Валентин Радев

БСП поиска оставката на Валентин Радев

"Този човек е заплаха за демокрацията", скочиха червените

С промените в закона се дава възможност, освен шофьора на проверка в автомобила да подлежат и пътниците.

"Изненадан съм. Първо това са промени, приети в Закона за движение по пътищата февруари месец. Ние сме го обсъждали в парламента. Обсъждано е тогава от всички, включително и от БСП. Как се сетиха сега да искат оставката на вътрешния министър, затова че ще бъдат проверявани и тези, които са вътре в автомобила, нямам представа", коментира Радев.

Относно софтуера, закупен за нуждите на ГДБОП на стойност 18 хиляди лева, Радев посочи, че това е възбудило доста общественото мнение. "Става въпрос за софтуер, с който ще можем да вземаме информация от вече иззети мобилни устройства на хора, за които е повдигнато досъдебно производство", уточни вътрешният министър.

Той изтъкна, че колкото повече такава информация може да добива МВР, толкова по-добре за сигурността на гражданите. "МВР това му е работата, да се грижи за общата сигурност в държавата. Надявам се вече да работят с този софтуер колегите и да го владеят добре", каза още вътрешния министър.

По-късно през деня министър Радев ще отговаря на депутатски питания и въпроси по време на заседание на ресорната парламентарна комисия.

Добър информационен повод за медийно отразяване видя зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов в исканата от БСП оставка на вътрешния министър. Няма по какъв друг начин да бъдат забелязани, подчерта той в кулоарите на парламента. Исканата оставка на Валентин Радев била абсолютно несъстоятелна, а министърът винаги спазвал законността, категоричен бе Цветанов.

По темата за натрупаните проблеми в МВР, той подчерта, че управляващите били наясно какви са те и ще работят за разрешаването им.

Ще успеем да отговорим на очакванията на полицейските служители, вярва Цветан Цветанов. А за Бузлуджа и левицата, той настоя да се спази законът при предоставянето на паметника. В момента повече се прави политически ПР, подчерта той, и посочи, че си има разписани процедури как този монумент да бъде обгрижван от червените.