Служебният министър на вътрешните работи Пламен Узунов предприе изненадващо посещение на българо-турската граница, съобщиха от МВР.

Тази сутрин в 07:00 ч. той пристигна тази сутрин в Регионалната дирекция на граничната полиция в Елхово.

Министър Узунов поясни, че целта на посещението е "да се убеди в ефективната охрана на границата и да се срещне лично с професионалния състав, изпълняващ отговорната задача за защита на българската държавна граница".

Дежурният в регионалния координационен център докладва на министъра за състоянието на оперативната обстановка по българо-турската граница и техническото състояние на използваните системи за наблюдение и охрана.
Вътрешният министър прие доклада на дежурните и ръководния състав за оперативната обстановка и организацията на работа. На място той се запозна с условията, при които работят граничните полицаи, и техническата обезпеченост на граничния пункт.

По-късно Пламен Узунов се отправи към граничния пункт "Лесово", за да се запознае със ситуацията в този участък от границата и състоянието на преградното съоръжение.

Министърът се срещна с новата смяна за деня и изслуша доклада на началника на "Лесово" за оперативната обстановка и натовареността на пункта.

Той обсъди с ръководния състав състоянието на граничното съоръжение в района и поиска подробни разяснения къде преминава трасето на възпрепятстващото съоръжение.

Узунов се запозна с възможностите за технически контрол на автомобилите при проверки за транспортиране на нелегални мигранти.

Той посети и на място се запозна с работата на екипите, оказващи експертна помощ от изградената там контактна точка на ФРОНТЕКС по линия на установяване на крадени автомобили, неистински документи за самоличност и обмен на оперативна информация.

По време на посещението министър Узунов се срещна и със съвместен граничен екип, в който участват и холандски полицаи, работещи на пункта по линията на Европейската агенция за гранична и брегова охрана. Той разговаря с тях за впечатленията им от създадената организация, ефективността от смесените екипи, техническото оборудване и условията за работа.