Българските консулски служби на територията на Руската федерация са възобновили приема на документи и издаването на визи за всички руски граждани, желаещи да пътуват до страната ни. Това уведомяват от Министерство на външните работи, без да се прави уточнение защо точно процесът е прекъснал.

За спирането на полетите от Русия до България и проблеми с издаването на визи алармираха вчера туристически оператори от България.

Русия спира полетите за своите туристи до България

Русия спира полетите за своите туристи до България

В момента българското посолство в Москва не издава визи.

Компанията VFS Global е била уведомена за това както миналата седмица, така и днес.

Още преди две седмици вицепремиерът Екатерина Захариева е наредила на консулските служби на Република България да се подготвят за издаването на туристически визи. Посолството ни в Москва миналата седмица е провела среща с всички туроператори, включително и с фирмата VFS Global, която има 59 изнесени офиси в цялата страна.

От МВнР уверяват, че процедурите по издаване на визи за руски граждани са облекчени максимално. Заявления за издаване на български визи могат да се подават в 59 града и в 3 консулства на територията на Русия. Акредитирани към консулските служби местни туроператори могат да подават заявленията за визи на своите клиенти и по електронен път.

Желаещите да посетят с туристическа цел Република България получават визите си в консулските ни служби, в офиса на своя туроператор, или външния изпълнител без абсолютно никакви формалности за тях.