Русия спира полетите на своите туристи за България и оставаме втори сезон без тях по българското Черноморие. Това обяви за TravelNews Евелина Пулева, член на УС на Бургаската регионална туристическа камара. Последният полет на руската авиокомпания S7 до Бургас ще бъде на 9 май, каза тя.

Досега се осъществяваше по един полет седмично от края на март. Спирането на полетите се случва след призива на руския политик Владимир Жириновски, един от най-горещите привърженици на президента Владимир Путин, който поиска държавата официално да забрани купуването на имоти в България, както и пътуванията до страната ни с туристическа цел.

Без руски туристи в чужбина

Без руски туристи в чужбина

Причината е пандемията от COVID-19

Туроператорите имат информация от руски граждани, че в момента българското посолство в Москва не издава визи. Такива се поставят само за смесените бракове. "Притеснени сме за сезона. Положението е тежко и не можем да издържим втори сезон без руски, германски и британски туристи, които са сред най-важните гости за големите курорти", коментира Евелина Пулева. Според нея служебното правителство трябва да вземе спешни мерки.

Наскоро германските и британските туроператори анулираха почивките до България за началото на летния сезон през май и юни. "Всички пътувания за май и юни до България са анулирани и пренасочени от германския туроператор DER Touristik", заяви Калин Сутев, управител на Дестинейшън Туристик Сървисис, представител на DER Touristik в България, в която група влиза и туроператорът ITS. Чартърната авиокомпания "Бългериън ер чартър" също е прекратила полетите от Германия до летищата Варна и Бургас до края на юни. Записванията в Германия и на другите пазари за българското Черноморие са в застой, обяви Нина Чамова, генерален мениджър на "Сънтурс", която е представител на германския туроператор Alltours.

Финландия страда от липсата на 2 млн. руски туристи

Финландия страда от липсата на 2 млн. руски туристи

Не са виждали подобно нещо от разпадането на СССР през 1991 г.

Иван Грошев, управител на МТС България посочи, че голяма част от записванията отиват към 2022 г. и повече гледат към следващия, а не предстоящия сезон. Компанията е представител на германския туроператор FTI, британския Jet2Holidays и руския "Coral". Грошев не вижда отварянето на руския пазар и тази година. Британският концерн вече отложи програмата си за 24 юни и анулира всички почивки за началото на сезона. Грошев очаква България да попадне в жълтия коридор във Великобритания, което означава да не е сред безопасните дестинации за пътувания през лятото. Другият голям британски туроператор Balkan Holidays UK също отложи програмата и чартърите си за юли.