Парламентарната група на "Възраждане" ще даде на прокуратурата бившия външен министър и почетен председател на Атлантическия клуб в България Соломон Паси. Причината - поругаване на национален символ, в случая - герба на Република България. Това обявиха от партията на брифинг в кулоарите на Народното събрание.

Повод за недоволството на формацията е пост в "Туитър" на Паси от вторник. "Време е да скопим лъва на България, за да отразим адекватно позицията ни по Украiна!", се казва в позицията.

Снимка 567820

Източник: Twitter

"Не за първи път това лице си позволява да държи тон, който е ругателски, обиден и антибългарски. Ще припомня израза му - "майната му на православието", който очевидно той продължава да подкрепя. Въпросът, който ние задаваме, ако това лице иска да скопи българския лъв, какво трябва да предприемем пък ние, българите, към този нагъл и самозабравил се чужденец? Защото това лице за пореден път показва, че не е българин", остър бе лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

Топ 4 на Соломон Паси за масови убийци: Ленин, Сталин, Хитлер и Путин

Топ 4 на Соломон Паси за масови убийци: Ленин, Сталин, Хитлер и Путин

Маргарет Тачър е казала дипломация без оръжие е като оркестър без инструменти

"Лицето Паси може да има своите антибългарски въгледи и да ги изразява в лично качество, ние сме демократична държава. Въпросът е обаче, че това лице е било външен министър, беше съветник на президента", посочи още той.

Костадинов успокоява: Не е толкова страшно в българския арест

Костадинов успокоява: Не е толкова страшно в българския арест

Пита за „ортака Каракачанов“

От "Възраждане" сезират прокуратурата, като съзират нарушение по глава първа, раздел четвърти от особената част на Наказателния кодекс, който инкриминира и предвижда наказание до 2 години затвор за оскверняване на национален символ - герба, химна или знамето на Република България.